Пенсиите на жените у нас са с над 200 лева по-ниски от тези на мъжете

0
Вижте какви са причините
Вижте какви са причините Видео: bTV

Вижте какви са причините

Средните пенсии на жените у нас са с повече от 200 лв. по-ниски от тези на мъжете. Това показват официалните данни на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде bTV.

За 2023 г. година дамите са получавали средно малко над 680 лв. срещу над 900 за мъжете.

Тенденцията не е отсега – преди 10 години разликата е била 140 лв., отново в полза на мъжете. Освен това значително повече мъже получават максималните пенсии от 3400 лв. – над 1000, срещу едва 300 дами със същия доход.

Основните причини за разликите в пенсиите е по-краткият трудов стаж на жените и разликата в заплатите, които обичайно са по-ниски за дамите. Роля играе и майчинството, през което заплатите на практика се замразяват.

От гледна точка на осигурителната система мъжете и жените са равнопоставени. Ако погледнете очакваната продължителност на живота разликата е 7 години. Тоест жените по-дълго време взимат по-малка пенсия, а мъжете по-кратко – една по-голяма. Но пенсията е нещо, с което трябва да оцеляват месец за месец. И от тази гледна точка разликата е много значителна“, коментира Адриан Николов, институт за пазарна икономика.

Промяна може да има най-рано след 30 години – ако се стопи разликата в заплатите на двата пола.

Традиционно строителството е единствената дейност, в която жените взимат по-висока заплата. Там жените извършват обща работа, а жените – мениджмънт, и това им позволява да взимат по-високи заплати“, каза още Николов.

По данни на Евростат в България разликата между заплатите на мъжете и жените е 13% в полза на силния пол. В Естония – възнагражденията на дамите са с 20% по-ниски. А в Люксембург обратно: нежния пол печели повече макар и с малко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари