Пенчо Милков: При такъв порой хората трябва да проявят търпение!

8
На ремонтираният булевард "България" направихме нещо, което не е правено до сега, заяви кметът на Община Русе
На ремонтираният булевард "България" направихме нещо, което не е правено до сега, заяви кметът на Община Русе Видео: Русе Медиа

Не да карат коли в дъжда, а да се скрият и да изчакат час-два водата да се оттече

Към търпение и разум в критична обстановка като снощния порой призова кметът на Русе Пенчо Милков. В началото на сесията на Общинския съвет той обясни каква е била ситуацията в града вчера, когато улиците бяха наводнени.

За половин час в Русе са паднали 45 литра/кв.м валежи. В науката за валежите и наводненията 50 литра на час се води за критична обстановка, а при нас 45 литра – за половин час. Същата обстановка е била във Велико Търново и Варна. В такъв момент хората трябва да проявят търпение. Не да карат коли в дъжда, а да се скрият и да изчакат час-два водата да се оттече“, заяви Пенчо Милков, предава Русе Медиа.

Той обясни, че в града има 5400 шахти, които се чистят редовно. „Екипите работят и днес, защото идват още дъждове, но това е новата реалност, в която живеем. Нормите на строителство трябва да се променят вече. Такива тропически условия виждаме вече години наред, а не един дъжд снощи да ни изненада. ВиК инсталациите са предвидени за определен дебит вода, а не за такива критични ситуации“, отбеляза кметът.

Той коментира в тази връзка, че участъкът на бул. „Трети март“ не е приет след ремонта, защото зам.-кметът Магдалина Илиева и експерти са изсипали 3 водоноски вода в недъждовен ден и тя не се е оттекла. „Не приехме булеварда и ви гарантираме ви, че правим всичко възможно сега да се приемат обектите качествено“, каза Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари