Пенчо Милков представи напредъка на Русе в управлението на отпадъците

0
През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества на излезли от употреба електронно и електрическо оборудване
През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества на излезли от употреба електронно и електрическо оборудване Снимка: Община Русе

През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества на излезли от употреба електронно и електрическо оборудване

Кметът Пенчо Милков представи опита на Община Русе в управлението на отпадъците на форума „Интелигентни решения за българските общини“ по покана на организаторите от Националното сдружение на общините в Република България.

„В новата обществена поръчка за сметосъбиране в малките населени места от общината сме заложили разполагането на индивидуални съдове за съхранение на битовите отпадъци от домакинствата“, сподели кметът. Целта е Общината да се подготви за предстоящите промени в методиката за определяне размера на таксата битови отпадъци според количеството генерирани отпадъци, каквито са насоките на държавата и ЕС. Чрез изпълнението на тази система за събиране на битовите отпадъци от населените места ще се набави предварителна информация за конкретното количество отпадъци, което се генерира от всяко домакинство/обект. Впоследствие тя ще послужи за индивидуалното начисляване на такса битови отпадъци. Контейнерите ще бъдат оборудвани с чипове, чрез които ще се предава информация за количеството на отпадъците в момента на обслужването на съда от сметосъбиращ автомобил.

Милков разказа и за непрекъснато нарастващия дял на сепарираните отпадъци в резултат на промените и модернизацията на техническото оборудване в сепариращата инсталация в Русе.

„Когато встъпих в длъжност като кмет, почти всичкият отпадък от домакинствата отиваше на депо и по-малко от 1% се отделяше за повторна употреба“, заяви той. "След подмяна на основния модул на инсталацията, добавяне на още техника и осигуряване на по–голям брой работни места за сепариране на отпадъци, средно месечно вече се отделят 8%".

За да се намали делът на отпадъците на депо, на разположение на русенци са 32 контейнера за дрехи и обувки от домакинствата. Със собствени средства Община Русе закупи и неупотребяван специализиран товарен автомобил, който ще обслужва 15-те контейнера за строителни отпадъци, които русенци ползват безвъзмездно от месец август.

Наред с това на територията на Русе има близо 260 точки за разделно събиране на отпадъци от опаковки, а още близо 50 - в Мартен и в село Николово.

По проект „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово" предстои въвеждането в експлоатация на разположените в различни квартали на Русе Центрове за разделно събиране на отпадъци, в които ще се приемат електрическо и електронно оборудване, отпадъци от опаковки, опасни отпадъци от бита, лекарства с изтекъл срок на годност, акумулатори и батерии, пържилни мазнини, флакони със сгъстени газове, тонер касети и луминесцентни лампи.

Продължават регулярните кампании (два пъти годишно) за предаване на опасни отпадъци, а през 2022 година са постигнати най-големи количества на разделно събраните отпадъци от излезли от употреба електронно и електрическо оборудване.

За освобождаването на улици и тротоари от излезли от употреба МПС Община Русе продължава непрекъснатите комисии, вследствие на които 692 автомобила са премахнати доброволно от собствениците, а 44 са принудително репатрирани до паркинга за утилизиране.

Кметът постави и въпроса за нерегламентираното използване на съдовете за общ битов отпадък от домакинствата и съдовете за отпадъци от опаковки от страна на ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради. Съгласно Закона за управление на отпадъците те трябва да ги събират отделно и предават на лица, притежаващи съответното разрешително. Милков предложи законът да се измени, така че кметовете или оправомощени от тях длъжностни лица да имат право да санкционират нарушителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  5
  Гост
  Това някякъв майтап ли е? Около новите контейнери е малко сметище. За какъв успех управлението на отпадъците говорите?
 • 4
  4
  Модерен
  Все едно гледам " Криворазбраната цивилизация " , едно към едно е...
 • 4
  3
  Аб Пенчо
  А защо взимаш немалка такса смет на търговците.
 • 15
  2
  Драги ми Смехурко
  Тази новина е някакъв виц нали? Не може този Колос на Глупостта да е лектор, когато града тъне в мизерия след онзи ЦИКЪЛ, дето Общината не е страна по него, ама същия се извършва на територията и. Тук май важи Великата Фраза "Кой ми сра у гащите?"
 • 8
  1
  Зевзек
  Самоуправление демек е по-точно
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари