Пенчо Милков: Кризата ни съблича голи като общество

6
Много въпроси нямат отговор. Един кмет не може да измисли отговори, които трябва да даде силната държава
Много въпроси нямат отговор. Един кмет не може да измисли отговори, които трябва да даде силната държава

Последните дни разговорите ми с Вас ме убеждават в неща, които мисля от години.

Кризата ни съблича голи като общество, но и помага на тялото на това общество да заякне и да се кали. Обругавахме я, присмивахме ѝ се, отричахме я, а сега я търсим и чакаме помощта ѝ. Това е силната държава. “Къде е”? Този въпрос прозира в думите на десетки русенци, с които общувам в лични съобщения всеки ден

Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков в социалната мрежа.

“Сигурно има проработена схема”, казва един, “Няма какво да ям, ситият на гладния не вярва”, казва друг, “Кой ще накара хората да се вслушат”, “Наложете ред и дисциплина, г-н Милков”. Много въпроси нямат отговор. Един кмет не може да измисли отговори, които трябва да даде силната държава. Трийсет години разглобявахме нейните компоненти, правихме го в един тон. Без значение кой управляваше, все отричахме и премахвахме дейности от държавата.

Под мотото за равенство на всички видове собственост и свобода на частната инициатива, които са свещени постулати, си разглобихме и разграбихме държавните институции. Сега ги търсим да ни защитят. Изхвърлихме от дома си инструменти, които сега ни трябват. Сега ще си ги правим отново, набързо. Ясно е поне, че ни трябват и вече не бива с лека ръка да се поддаваме на неолиберални, книжни идеолози, които трийсет години ни убеждаваха, че държавата е лош собственик, лош грижовник, че трябва да я изхвърлим на бунището.

Дойде време да разберем - трийсет години само разглобявахме държавата като конструктор, декомпозирахме я и изхвърлените нейни парчета произведоха милионери. Сега трябва да си я сглобим отново - заедно, бързо, за да е силна и да може да даде сигурност, храна и спокойствие на всички българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари