Печалбата на BioNTech за миналата година е над 10 милиарда евро

0
Това е благодарение на нейната РНК-ваксина срещу коронавирус
Това е благодарение на нейната РНК-ваксина срещу коронавирус Снимка: Ройтерс

Германската компания BioNTech е реализирала през 2021 година печалби в размер на 10,3 милиарда евро - благодарение на нейната РНК-ваксина срещу коронавирус. И за 2022 очакванията са добри.

През 2021 година компанията BioNTech е реализирала нетна печалба в размер на 10,3 милиарда евро - благодарение на ваксината срещу коронавирус. През 2020 печалбата на концерна от Майнц беше в размер на 15,2 милиона евро. Оборотът е скочил от 482 милиона евро до близо 19 милиона евро, става ясно от актуалните данни, цитирани от Дойче Веле.

И за 2022 очакванията са добри

През 2021 германската биотехнологична компания достави заедно с американския си партньор Pfizer около 2,6 милиарда дози от ваксината срещу коронавирус "Comirnaty" в над 165 страни и региони по света. Шефът на BioNTech Угур Шахин съобщи, че "със създаването на първата допусната до употреба РНК-ваксина" неговата компания е повлияла значително "на здравето и икономиката в световен мащаб".

И през настоящата 2022 година компанията от Майнц очаква високи печалби. Вече са поръчани близо 2,4 милиарда дози от ваксината на BioNTech срещу Ковид-19 - само оборотът от тях се изчислява на стойност между 13 и 17 милиарда евро. Ръководството на концерна възнамерява да обяви на предстоящото общо събрание специални дивиденти за акционерите в размер на 2 евро за акция, както и възможности за обратно закупуване на акции.

Огромни инвестиции в научна дейност

Невероятният финансов успех на BioNTech се отразява добре не само на акционерите. И градът Майнц, където е седалището на компанията, профитира от високите данъчни постъпления, както и научната сфера. Финансовият директор на BioNTech Йенс Холщайн обяви "значителни инвестиции в нашите дейности по изследванията и развитието". "Възнамеряваме да инвестираме в научна дейност между 1,4 и 1,5 милиарда евро, което представлява повишение с около 50% в сравнение с предходната година", обяви той.

Според Угур Шахин компанията му планира бързо да разработи нови програми, сред които такива за имунни терапии, базирани на РНК-технологиите, както и клетъчни терапии. "Същевременно ще инвестираме и в другата основна част от нашата дейност - заразните болести. Заедно с нашия партньор Pfizer искаме да задвижим напред развитието на ваксините ни срещу грип и херпес зостер". Шахин добави, че BioNTech ще инвестира усилено и в областта на регенеративна медицина и автоимунните заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Железар
    Как може тази ваксина да бъде направена от турски научен работник ? Тя трябваше да бъде измислена и реализирана в производството от Волен Сидеров или Костя Копейкин. Тогава тези 10,000,000,000 долара можеше да свършат полезна работа срещу милитаристите , неонацистите , джеднърите или гейьовете. Ега ти късмета.
  • 1
    1
    русенец
    Предполагам част от тези пари ще ги вложите в разработката на други болести, за които да правите ваксини. Страхотен бизнес!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари