Пътят Варна - Добрич остава затворен

0
Въведена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки на автомагистрала Хемус
Въведена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки на автомагистрала Хемус Снимка: МВР / архив

Служителите на Пожарна безопасност са извадили 20 души от преспите в района на Аксаковска панорама

Община Вълчи дол остава най-засегната от усложнената зимна обстановка в област Варна. Там още сутринта кметът издаде заповед и обяви бедствено положение. Към 14:00 часа 14 са селищата от общината, които нямат електрозахранване. Без вода са три населени места. Кметът на Вълчи дол обяви утрешния ден за неучебен за всички училища от общината, които попадат с селата Михалич, Червенци, Стефан Караджа. 27 ноември ще бъде и неучебен за детската градина във Вълчи дол, която също ще остане затворена.

Това стана ясно на извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план при защита от бедствия, водено от областния управител проф. Андрияна Андреева, информира Дарик радио.

Изслушани бяха докладите на общините, засегнати от бедствието. Участие в заседанието взеха и представители на отговорните и компетентни институции, които работят на територията на областта в усложнена зимна обстановка.

Стана ясно още, че расте броят на населените места от територията на община Аксаково, които са откъснати от света и достъпът до тях все още е трудно постижим . Ако в 9,00 часа сутринта това бяха 9 селища, то към 14:00 часа – вече 16 населени места от тази община са без достъп. Пак на територията на община Аксаково 20 села са без ток / 14 бяха сутринта/. Проблеми с водоподаването имат в селата Засмяно и Доброглед. Скъсан проводник от електропреносната мрежа „ниско напрежение“ на ъгъла на ул. „Георги Петлешев“ и ул. „Калиакра“ в Игнатиево е причината в града да няма ток. Сигналът е подаден до Енергоразпределение-Север.

В Игнатиево и селата Изворско, Въглен, Кичево и Любен Каравелово от община Аксаково утрешният 27 ноември е обявен за неучебен, поради липса на ток в учебните заведения.

Десетки са падналите дървета на територията на областта. До 14:00 часа са били приети 75 сигнала за възникнали проблеми, като 36 от тях вече са обработени и пораженията отстранени, докладва директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Служителите на Пожарна безопасност са извадили 20 души от преспите в района на Аксаковска панорама. Освободени от преспите са близо 10 души край с. Крумово, които чакат да бъдат превозени до близката община. Служителите са оказали помощ и са изтеглили мъж с автомобил, закъсал в района на Вълчи дол. В района на с. Любен Каравелово има бедстващи 2 автомобила с хора в тях. Усилено се търсят ресурси за извеждането им оттам.

Остава затворен изцяло за автомобили пътят ВарнаДобрич през Аксаковска панорама, както и пътят Варна – Кичево – посока Добрич. Началника на ОПУ – Варна съобщи че на пътя ВарнаДобрич се работи усилено с две големи фадроми и „песъкари“. Навсякъде затворените пътища са обозначени с КПП-та.

Въведена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки на автомагистрала Хемус. Затворени за движение са всички пътища във Ветрино, Вълчи дол и Суворово.

Пътят Провадия – Тервел в участъка Ветрино вече е разчистен и предстои отварянето му, а в настоящия момент се чисти участъка Ветрино – Нови пазар, както и участъкът Добротич – Доброплодно. В повечето населени места вече има ток, докладват от общината.

Без електрозахранване, освен села във Вълчи дол и Аксаково, има и в общините Девня, в Провадия 19 села са без ток, в Дългопол 8 села нямат електрозахранване, а 6 в община Аврен.

17 са снегопочистващите машини в град Варба. Отводнени са били няколко пешеходни подлеза, а 3 светофарни уредби са били компрометирани от вятъра. Представителите на Пристанище Варна, на ВМС и на Морска администрация увериха областния щаб, че при поискване могат да предоставят техника за спасяване или разчистване на пътни участъци.

Центърът за Спешна медицинска помощ няма затруднения в обслужване на спешните случаи, само с изключение на община Вълчи дол, където усложнената обстановка не позволява на линейките дори да излязат от двора. Добрата новина е, че в това населено място няма хора, които се нуждаят от неотложна медицинска помощ.

По-малко от 140 са сигналите, получени на телефон 112 / по-малко дори в сравнение с миналия уикенд/. Сред постъпилите сигнали е бил и този за бедстващите в автомобилите си хора край с. Любен Каравелово.

„Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция Черноморски регион наблюдават състоянието на реките и язовирите на територията на област Варна. Няма проблеми с тях, няма преливащи водоеми или такива, които се нуждаят от изпускане на водите.

Представителят на ВиК в областния щаб докладва, че 43 населени места от областта са без вода. Причината за повечето от ВиК авариите е нарушения в електроподаването. Затова се работи съвместно с екипи на Енерго Про.

Възстановено е движението на плавателни съдове в Пристанище Варна. Лошото време и страничния вятър – до 90км/с са създали проблеми за някои от полетите от Летище Варна. Не са осъществени двата сутрешни полета до Менинген и до Лутън. Още 4 полета с 678 пасажери не са успели да излетят от Варна.

Лошото време създаде и проблеми на БДЖ. Нощният влак София – Варна, който трябваше да пристигне тази сутрин, все още се намира в Горна Оряховица, но за пътниците е осигурен транспорт към морската столица. Не се пътува с влак по направление Варна – Русе, заради усложнената обстановка в Североизтока.

БЧК декларира готовност при необходимост да предоставят напитки и храна на бедстващи и на бездомни хора. По този повод областният управител указа на представителите на всички общини от областта да се погрижат и осигурят храна, напитки и подслон за бездомните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари