Пациенти с рак осъдиха компанията Байер

1
Компанията трябва да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“
Компанията трябва да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“

Компанията трябва да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“

На 31.10.2023 г. съдът в Калифорния осъди фармацевтичния гигант „Байер“ по дело, заведено от мъж, който твърди, че е развил рак вследствие излагането на произвеждания от компанията препарат срещу плевели Roundup. Присъденото обезщетение е в размер на 332 милиона долара. Ищецът Майк Денис е на 51 години и е диагностициран с неходжкинов лимфом, вид злокачествен рак.

Обвинение в липса на предупреждение за възможните здравни рискове

По делото бяха повдигнати четири обвинения, но две от тях отпаднаха – за небрежност от страна на Bayer и за наличие на производствен дефект. Най-сериозното обвинение, което остава в сила, е за липсата на предупреждение от страна на производителя за възможните рискове при употреба на продукта.

Представители на „Байер“ заявиха, че „ще изложат солидни доказателства в своя защита, които могат да доведат до оправдателна присъда или намаляване размера на обезщетението, тъй като по време на делото са били допуснати сериозни и поправими юридически грешки, както и грешки, свързани с показанията“, пише Фрамар.

Още две дела срещу „Байер“, спечелени от ищците

Това е третото дело, което Bayer губи в рамките на един месец. Ищец по едно от другите две е пенсионираният вече собственик на ресторант Ернест Каранчи, който твърди, че се е разболял от неходжкинов лимфом заради дългогодишната употреба на „Раундъп“ в градината си. Той получи обезщетение в размер на 175 милиона долара.

Преди тях компанията спечели девет поредни дела, свързани със сходни обвинения.

Хиляди обвинителни актове срещу „Байер“

Откакто придоби компанията Monsanto през 2018 г., разработила препарата „Раундъп“, срещу Bayer продължават да се сипят обвинения за нанесени щети. През 2020 г. голяма част от делата бяха приключени, като заплатените обезщетения бяха в размер на 10 милиарда долара, но други 40 000 все още чакат да бъдат разгледани. В обвиненията се посочва, че излагането на глифозат, основното вещество в продукта срещу плевели, причинява злокачественото онкологично заболяване неходжкинов лимфом.

Драстичен спад в акциите на Bayer

Въпреки че от „Байер“ уверяват, че Roundup е безопасен и не предизвиква рак, финансовата и правна несигурност, резултат от хилядите заведени дела, доведе до сериозен спад в акциите – с близо 46% за последните пет години.

До момента немската фармацевтична компания се е изправила срещу 154 000 дела от лица, използвали „Раундъп“, които твърдят, че са развили рак заради неговата употреба. До края на 2022 г. 109 000 от тях са уредени извън съда или са прекратени поради липса на достатъчно доказателства.

Обвинителните актове в различни американски щати продължават да се увеличават. Поне шест бяха разгледани в съда във Филаделфия през октомври 2023 г.

Представители на Bayer съобщиха, че „има сериозен напредък“ по отношение изчисляването на риска от употребата на препарата Roundup.

Преди две години продажбата на глифозат на пазара на дребно в САЩ бе преустановена, което имаше за цел да намали броя на исковете в бъдеще.

Придобиването на компанията Monsanto, създала продукта „Раундъп“

Водещата фигура при сключване на сделката по придобиване на Monsanto – бившият главен изпълнителен директор на Bayer Вернер Бауман, напуска по-рано тази година, под натиска на акционерите. Мястото му заема Андерсън, който също подкрепя закупуването на акциите на Monsanto.

Два месеца след назначаването му компанията „Байер“ отчита загуби в размер на 2,5 милиарда евро заради слабо търсене на продукта и по-ниски цени. Загубите през второто тримесечие на 2023 г. се изчисляват на допълнителни 2 милиарда евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари