Патрули ще следят трафика на тротинетки и велосипеди в Бургас

2
30 лева глоба за каране на колело извън велоалеите
30 лева глоба за каране на колело извън велоалеите

Ще обикалят пешеходните зони за нарушители

Патрулни двойки на велосипеди ще следят в Бургас за безпроблемен трафик на велосипеди и тротинетки. Това бе решено на специална среща, посветена на превенцията и опазването на обществения ред, която организира местният парламент.

"Срещата бе част от новия модел на работа на общинския съвет, който аз, като председател, и колегите общински съветници искаме да наложим – широки дискусии по важни теми за града и най-интензивна и тясна колаборация с всички институции, отговорни за опазване на обществения ред", заяви адвокат Михаил Хаджиянев, пише вестник 24 часа.

Налагането на контрол при управление на електрически тротинетки стана актуално през последните години, когато броят им в Бургас чувствително се увеличи, а с това и инцидентите в пешеходните зони. Велосипедистите също създавали проблеми.

"Ограничаване на движението на тротинетки и велосипеди в тези зони е важно за безопасността на всички в Бургас особено в активния сезон.

В тази връзка МВР изрази готовност съвместно с общината да бъдат организирани кампании относно начина на използване на индивидуалните електрически превозни средства, разрешените места за придвижването с тях и мерките за безопасност за всички в движението", каза Хаджиянев.

За по-ефективен контрол от МВР предложили създаване на съвместни екипи с общинска полиция за наблюдение в централната градска част, по пешеходните зони и в Морската градина.

Задачата им ще е да следят за нарушители и да налагат глоби. 30 лв. е санкцията за каране на колело извън велоалеите, 50 лв. е за електрическите тротинетки.

Местната власт погна нарушителите преди 2 г., когато определи размера на глобите и връчи фишове на бургазлии, че карат неправилно в центъра. Това бяха предимно водачи на тротинетки в суперцентъра, но сега със създаването на патрулите периметърът на контрол ще се разшири.

На срещата в общинския съвет е взето решение и за изготвяне на стратегия за развитие на обществения ред и сигурност в Бургас и план за взаимодействие между институциите за предстоящия сезон.

На нея присъстваха зам.-директорът на ОДМВР комисар Генчо Атанасов, началникът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров, началникът на Пътна полиция главен инспектор Пламен Николов, комисар Стоян Грозданчев, началник на жандармерийското управление, ръководителите от РПУ в града, членовете на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност към общинския съвет и директорът на УКОРС Веселин Василев.

Участниците решили да провеждат и за в бъдеще дискусии по теми, важни за обществото. Сред тях са контролът на безразборното паркиране на коли по улиците на аварийни светлини; извеждането на кучета без използването на намордник и повод; справяне с превозните средства, вдигащи шум над допустимото.

Специалистите се обединили около идеята за нормативна уредба за домашните любимци, която да регламентира разходките им. Парковете са споделени пространства, посещавани от много хора в различна възраст.

Това изисква стопаните на кучета да ги разхождат на установените за целта места, коментираха полицаи и общински служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Велосипест
    Педала пoд мене мършо ти дето правиш мафията богати първо че в Русе вело алеите са некачествeни вълнообразни второ бордюрите на велоалеите не са изравнени със земята нарочно така са направени за да си чупят хората колелетата ще ти дам едни правила не си ял бой ти май? Мамати проста дайба какви правила търсиш когато държавата не спазва правила?
  • 3
    1
    Ама
    Браво на Бургас .А в Русе кога ще стане това .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари