Пърженото е бич за здравето на хората

0
Пърженото е бич за здравето на хората
Снимка: vkusni-evropeiski-iastia.blogspot.com

Категорично трябва да се пазим от пърженото. Изобщо не трябва да пържим, а да варим и печем. Кожата на пилето задължително трябва да се изхвърля.

Консервантите в храните и хормоните, с които се тъпчат животните, както и затлъстяването са причинители на рак на дебелото черво. Едно вещество дали ще е отрова или лекарство зависи от дозата. Това каза в ефира на "Добро утро, България!" експертът д-р Тотко Найденов, цитиран от Блиц. Той и Борис Петров (по-познат като шеф Петров) коментираха темата свързана с проблемите, които причиняват некачествените храни.

"Много се радвам, че се говори за кулинария и за това с какво се храним. Храната е наука. Пилетата се гледат от професионалисти в Европа, а ние сме в Европа. Вярвам в хората от Българската агенция по безопасност на храните, които контролират храните. В миналото хората много често са се разболявали от пилешко месо, защото пилето е било биологично чисто, но бактериално лошо - с много микроби. Сега искаме храненето да започне да е бактериално чисто", каза шеф Петров.

Тотко Найденов добави, че също е чувал, че пилешкото месо е тъпкано с хормони или антибиотици. "Лошото е, че затлъстяваме все повече. Не се храним рационално. Световната здравна организация (СЗО) излезе с данни, че затлъстяването е станало пандемия и всеки трети жител на планета страда от затлъстяване. Човекът с наднормено тегло живее 6 до 8 години по-малко от слабия", разясни Найденов.

Той е категоричен, че трябва да се възстанови Българският държавен стандарт (БДС), който преди е казвал какво трябва да е съдържанието на сол, брашно и захар - трите бели отрови. "Човек не трябва да се притеснява толкова от храните, колкото от начина си на живот, от пушенето и застояването", твърди експертът.

"Съгласен съм, че има затлъстяване, което води до диабет и хипертония. Храненето се определя от генетиката на човека. В по-бедните райони, като арабския свят, има бум на диабет. Сега, когато забогатяват, започват да ядат много - включително и европейски храни", каза Борис Петров. Готвачът поясни, че винаги е бил радетел за здравословното хранен, но сега е дал малко назад, защото не се знае кое причинява хормонален дисбаланс. Съветът и на двамата е да се яде всичко, без да се прекалява и да се спортува.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари