Първият у нас 24-часов ултрамаратон ще се проведе в Русе

1
Състезанието ще бъде на градския стадион
Състезанието ще бъде на градския стадион Видео: Русе Медиа

Състезанието ще бъде на градския стадион

Градският стадион в Русе ще посрещне през уикенда първия в България 24-часов ултрамаратон. Ще се включат около 80 участници от пет държави – Румъния, Украйна, Франция, Ирландия и България, разказа главният организатор Вихрен Иванов-Виро. Събитието на 22 и 23 април ще се случи с подкрепата и съдействието на Община Русе и Лекоатлетически клуб „Дунав“.

За първи път състезанието ще се проведе на затворен маршрут за 24 часа, като началото на 24-часовия маратон ще бъде поставено в събота, 22 април, в 12 часа и ще приключи в неделя, 23 април, в 12:00 часа. Останалите дисциплини ще бъдат 6-часов маратон с начало 18:00 часа в събота, 12-часов с начало в полунощ събота срещу неделя, и щафета трима участници по 2 часа, която ще започне в 6:00 часа сутринта в неделя. Целта е повечето дисциплини да приключат в неделя в 12:00 часа, а церемонията по награждаването ще се състои в 13:00 часа в неделя, информира Русе Медиа.

Участниците са разделени във възрастови категории – 18-49 години и 50 +. Те бягат по график, като се подкрепят с храна отново по график, която получават по трасето.

Маратонът на стадиона всъщност е много по-благоприятен и по-интересен за състезателите, тъй като настилката тартан им дава възможност да постигнат по-добри резултати. А и много рядко се правят състезания на стадион, което привлича допълнително участниците.

Кметът Пенчо Милков обясни, че идеята за 24-часовия маратон се е появила след 24-часовото плуване на Теодор Цветков. Общината е застанала зад нея, тъй като чрез такива състезания се популяризира Русе, а по-нататък ще се мисли за ултрамаратон в градска среда. Колкото до стадиона, условията за състезанието през уикенда са много добри, още повече, че е поставено и нощно осветление на пистата. п

Председателят на СКЛА „Дунав“-Русе Евгени Игнатов сподели, че това е ново предизвикателство за Русе, където до момента се организират две големи състезания по лека атлетика – на 13 май турнирът „Младост“ и през септември шосейното бягане Русе-Гюргево. Ултрамаратонът тепърва навлиза в България и ще е интересно за публиката.

Състезанието ще се излъчва 24 часа в YouTube.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари