Първият срок свършва дистанционно за учениците от 5. до 12. клас

4
Пускат практиките в професионалните гимназии, ще има и олимпиади
Пускат практиките в професионалните гимназии, ще има и олимпиади Снимка: БГНЕС

Решение след среща при премиера Бойко Борисов

Пускат практиките в професионалните гимназии, ще има и олимпиади

Ваксинацията на учителите по места трябва да започне следващата седмица, съобщи просветният министър

Първият учебен срок ще приключи дистанционно за учениците от 5. до 12. клас. Очаква се частично възстановяване на присъствения учебен процес за тях от 4 февруари. Това съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев след работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

На него бе решено до края на месеца да се разреши извършването само на практически присъствени дейности на учениците и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия да остават онлайн до 31 януари, съобщиха от “Дондуков” 1.

“Гимназиите ще направят реорганизация, където е необходимо, така че учениците да ходят и пътуват по-малко дни до училище. С министъра на здравеопазването ще утвърдим списък с дейностите, които могат да са присъствени. Това са дейности, които не могат да се проведат ефективно в електронна среда и не могат да се отложат. Освен учебни практики, в този списък ще се включат и изпити за оформяне на оценки в самостоятелна и задочна форма на обучение, държавните изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии, обучението в реална среда на учениците в дуална форма и част от изпитите във висшите училища. Ще бъдат разрешени и олимпиадите, които не могат да се отложат”, обясни Вълчев решението.

31 януари е краят на действието на сегашния период на извънредното положение, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, но за по-голямата част от училищата учебният срок приключва на 2 февруари, посочи още той и допълни: “На 4 февруари започва новият срок, поради което по-вероятно частичното възстановяване на присъствения учебен процес ще започне от тогава”.

Очаква се ваксинацията на заявилите желание учители да стартира в някои области още следващата седмица, каза още министърът.

Втори гимназиален етап ще ходи на практика

Натиск за по-високи оценки заради дистанционното обучение

До края на месеца реално ще върнат практиките на професионалните гимназии, тоест на учениците от във втори гимназиален етап - 10., 11. и 12. клас, обясни Диян Стаматов, директор на 119. училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на образованието.

Така всъщност се оказва, че всички ученици без начален етап ще приключат срока дистанционно, отбеляза той.

През първата половина на декември и първата седмица на януари бяха осъществени ключовите класни работи, така че необходимите от тях оценки са факт. Оттук нататък най-вероятно първият учебен срок ще бъде с повишен оценъчен резултат на финала си, тъй като част от родителите много стабилно настояват да се пишат високи оценки. По мои наблюдения, особено в 5., 6. и 7. клас оценка, различна от шестица, не се признава за нормална”, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари