Първи положителни проби за коронавирус в България

1
Става въпрос за мъж от Плевен и жена от Габрово
Става въпрос за мъж от Плевен и жена от Габрово Видео: bTV

Засечени са първите положителни проби за корона вирус у нас.

Това стана ясно по време на извънреден брифинг късно вечерта в събота, научаваме от bTV.

Положителни са пробите на 27-годишен мъж в болница в Плевен и на 75-годишна жена в Габрово

"Двамата са дали положителни резултати на тестовете на СЗО на английски тест, но не и на испански", каза шефът центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Въпреки че има още съмнения и е нужно допълнително тестване, действаме като в ситуация с открит коронавирус", заяви ген. Мутафчийски. Това означава издирване и тестване на всички, които са били контактни с двамата.

"Съмнително и при мъжа, и при жената е, че не са пътували никъде и не отговарят на рисковия профил", каза главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако се потвърди заразата, това означава, че ни се губи нулевият пациент", допълни Мутафчийски. Потвърждението трябва да дойде в неделя в 10 сутринта.

И при двамата има по 20-ина контактни, главно хора, лежали с тях в болниците. Мъжът има трима души в семейството, жената е имала гледачка, които ще бъдат тествани. Отделенията са поставени под карантина, а МВР помага за издирване на контактните лица.

Задоволително е състоянието на 75-годишната жена, която е дала положителна проба за коронавирус в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Това посочи директорът на лечебното заведение Минко Михов пред bTV.

Той обясни, че пациентката е била приета на 3 март с пневмония и днес е дала положителна проба, като веднага е била изолирана. Лекувана е до момента с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението ѝ, посочи Михов.

Всички контактни и пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София.

Болницата е под карантина, спрени са свижданията, посочи директорът на болницата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари