Първата частна спирка в софийското метро

0
Американски инвеститор е готов да финансира изграждането на метростанция между съществуващите Обеля и Сливница
Американски инвеститор е готов да финансира изграждането на метростанция между съществуващите Обеля и Сливница Видео: БНТ

Софийското метро е на път да се сдобие с първата си частна спирка.

Американски инвеститор е готов да финансира изграждането на метростанция между съществуващите Обеля и Сливница. Там е мястото, където инвестиционната програма на Общината предвижда да има и гара на железопътния транспорт. Така гарата и новата метростанция ще осигурят директна връзка на влаковете за и от Белград с метрото, предава БНТ.

Новата метростанция ще се намира на бул. "Панчо Владигеров". Юристите на Общината вече търсят правна форма, по която в изграждането на спирката да участва и частен инвеститор.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"С изграждането на метрото се променят положително цели райони, квартали. Това повишава цените на имотите. Инвеститорите го оценяват и затова са готови да се включат и финансово по съответния ред, както законът го изисква, така че да подпомогнат по-бързото развитие на метрото. Аз мисля, че това е изключително добре, положително."

Разбира се частна спирка не може да има, спирката ще си е като всички - обществена.

Разстоянието между двете сегашни метростанции "Обеля" и "Сливница" е достатъчно голямо, за да може да има и междинна станция, коментира шефът на метрополитена Стоян Братоев. Освен за обслужването на близките блокове от "Обеля 1", тази станция е предвидена и за връзка с влаковете посока Белгард.

Новата спирка на подземаната железница ще бъде тук, където се засича жп линията София-Белград с трасето на метрото. А зад мен виждате имота на частния инвеститор, който се намира в непосредствена близост до парк "Бакърени гробища". Затова той е решил да инвестира средства за изграждането на новата метростанция.

Всичко това трябва да е факт през 2020 година. А само след два месеца се очаква да започне изграждането на метрото до "Овча купел" и Горна баня. Ако всичко върви по план до средата на 2019-а година ще има нови 12 километра метро с 12 метростанции.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари