Първан Симеонов: Ще видим на кого ще му излезе правилна сметката за изборите

0
Той определи кампанията на “Продължаваме Промяната” като “поколенска”
Той определи кампанията на “Продължаваме Промяната” като “поколенска” Видео: NOVA

ГЕРБ и ПП играят “като по учебник”

Така коментира предизборната кампания на двете партии политологът Първан Симеонов. “Резултатите, които сега се виждат в последното изследване, са няколко тенденции. Първо - като че ли ГЕРБ остава начело. Трудно може да се говори за спад на ПП. Сега ще се види дали ще направят това, което направиха на предходните избори”, коментира Симеонов в студиото на “Денят на живо” по NOVA.

Той определи кампанията на “Продължаваме Промяната” като “поколенска”. “Техният апел е към младите хора. Те се опитват да върнат дебата от 2020 г.”, смята политологът. “Тук ГЕРБ също са в изгодна позиция, защото на фона на цените и войната изглежда демоде. Освен това ГЕРБ казва “Вие сте млади, но пък ние сме опитни. Ще видим на кого ще му излезе правилна сметката”, допълни още Симеонов.

Моментната снимка поставя именно ГЕРБ на първо място, а ПП на второ. “При по-висока избирателна активност обикновено печелят формациите, които разчитат на по-мобилен вот, като ПП и ДБ, или протестните формации като “Възраждане”. При по-ниска активност печелят тези, които имат твърда подкрепа, защото тя натежава - ГЕРБ, ДПС, БСП”, обясни политологът, но подчерта, че в важен и вотът. “Много важно е дали ще се гласува пропорционално. Може да се окаже, че някои електорати са посърнали, а други са много мобилизирани”, поясни Симеонов.

Той не направи прогноза на възможните коалиции, но допусна възможност за “римейк на последната коалиция” - ПП, ДБ и БСП, ако обаче “се доближат до летвата”.

По-отчетливо обаче ще изглежда другия вариант - правителство на ГЕРБ, ако вариантите останат такива. ГЕРБ обаче с кого? ДПС е много трудно опция, не са особено предпочитани. ИТН твърдят, че не искат, за “Български възход” не е ясно дали ще влязат, а кой ще иска “Възраждане”, каза още Първан Симеонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Да, ама...
    На всички дърти полит-проститутки ще им се наложи да се съобразяват с „Възраждане“! Дерзай, Коце, с теб сме!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари