Парламентът прие закон, забраняващ деца да участват в реклами на ГМО храни

0
Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене
Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене Закона за храните, забраняващи деца да участват в реклами на ГМО храни, предаде Агенция „Фокус“. 

„За“ промените гласуваха 102 народни представители, „против“ - 1 и „въздържали се“ – 29, с което те бяха приети на първо четене. Със законопроекта се предвижда въвеждането на изрична забрана да се рекламират генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба. Проектът на Закон за храните има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

В рамките на дебата Андриан Райков от ГЕРБ посочи ,че Законът за храните регламентира търговията с храни от разстояние. Според него това е много важно. Райков заяви, че едно от основните неща в законопроекта е регламентирането на основните изисквания по отношение на опаковането, представянето, етикирането и рекламата на храните. Проф. Светла Бъчварова – Пиралкова от БСП заяви, че групата й подкрепя голяма част от промените в Закона за храните. Тя обърна внимание, че в някои текстове има предпоставки за двусмислие. Колегата й Валери Жаблянов от БСП заяви, че със Закона за храните или компетентният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери за транспорт на храни на автомобилите или цели райони ще останат без доставки на храни. Петър Петров от „Обединени патриоти“ изиска от Здравното министерство да следи състава и качеството на хранителните добавки на българския пазар.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, защо Земята се върти?
- Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?

Харесай Дунавмост във Фейсбук