Парламентът даде зелена светлина на преговорите за F-16

0
България трябва да купи най-мощното оръжие, заяви Каракачанов
България трябва да купи най-мощното оръжие, заяви Каракачанов Снимка: БГНЕС

Парламентът възложи на Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, предаде репортер на БГНЕС.

Кабинетът започва преговори за F-16 заради подкрепата на депутатите на ГЕРБ и ДПС. От групата на патриотите гласуваха почти по равно и „за” и „против”. Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха "против" и нито един "въздържал се".

94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението.

66 народни представители от БСП гласуваха „против”.

От 25 гласували представители на Обединени патриоти – 11 гласуваха „за”, 14 „против”.

Всичките 23 депутати на ДПС гласуваха „за”.

Четиримата депутати на „Воля” гласуваха „против”.

Двамата независими депутати също гласуваха „за”.

В заключителните си души от парламентарната трибуна преди гласуването, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви: Няма шведски или съветски, F-16 е най-добрият за българската армия. За да има баланс на силите в региона, България трябва да купи най-мощното оръжие.

Разходите по проекта за инвестиционен разход за изтребители са в рамките на плана за 2% от БВП, те не са допълнително от бюджета за пенсии, образование, здравеопазване. Това е лъжа, нека да бъде чуто ясно!“, категоричен бе Каракачанов.

Той подчерта, че с днешното решение не се сключва сделка, а само се стартират преговорите със САЩ. По отношение на цената Каракачанов подчерта, че нейното отклонение може да бъде само в рамките на полученото вече предложение. „Ние имаме таван, имаме уверение, че таванът ще бъде свален“, допълни военният министър.

В рамките на проведеното гласуване депутатите отхвърлиха предложението на Атака преговори да бъдат проведени със всички държави, които имат предложени към страната ни, включително и Русия, както и в преговорния екип да влязат и народни представители – по един от всяка парламентарна група.

Съгласно приетото днес решение преговорният екип трябва да бъде създаден от министър-председателя, а в него задължително ще влязат министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Предвижда се още договорът да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, приет с решение на парламента.

Веднага след гласуването в пленарна зала Lockheed Martin (Локхийд Мартин) приветства решението на българския парламент.

Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin. Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора”, каза Джeймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16 в Lockheed Martin.

В изявление посолството на САЩ също приветства решението. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", заявиха от американското посолство. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари