Пари за Български църкви няма, но пък за мюсюлмански молитвен дом намериха 500 000 евро!

0
Проповедите ще бъдат на три езика - арабски, български и турски /снимката е илюстративна/
Проповедите ще бъдат на три езика - арабски, български и турски /снимката е илюстративна/

Сумата от 500 000 евро, която е нужна за построяването на социален мюсюлмански молитвен дом в ромския квартал „Столипиново“ в Пловдив е събрана, научи Дарик.

От организацията с нестопанска цел, носеща името Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание, обясниха, че строежът ще започне през пролетта на 2016 г., тъй като основният дарител, който по думите им е българин, в момента е болен, а и сезонът не е подходящ за първи копки.

Социалният молитвен дом, който ще бъде построен на ул. „Батак“, ще разполага с компютърна зала, зала за молитва, трапезария за социално слаби, безплатен медицински център с лекар и зъболекар, както и търговска част, с която да се плащат консумативи като ток и вода.

Отделно сградата ще разполага и със зала за събрания и срещи за 200 души, обществена баня и учебна зала. Според бившия главен мюфтия Недим Генджев, който е председател на организацията, в молитвения дом няма да бъдат допуснати радикални течения на исляма, тъй като мюсюлманско сунитско ханефитското изповедание е „най-ортодоксалното течение на исляма“.

В молитвения дом няма да има имами, които са обучавани в чужбина, всички ще бъдат или от средните мюсюлмански училища в България или от Ислямския институт“, каза още той.

Генджев допълни още, че проповедите ще бъдат на три езика - арабски, български и турски.

Идеята за строежа на този социален молитвен дом Недим Генджев сподели още през 2010 г., но по онова време имаше само закупен парцел без готов проект за сградата.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари