Пандемията наду цената на знамената

0
Броим 150 лв. за трикольор на терасата, веем байраче за левче на Съединението
Броим 150 лв. за трикольор на терасата, веем байраче за левче на Съединението

Флаговете родно производство изместиха китайските

СОVID наду цената на знамената в бяло, зелено, червено. Проверка на „Телеграф“ показа, че заради пандемията флагчетата китайско производство са по-малко за сметка на тези от БГ фирми, които обаче са по-скъпи.

Преди Съединението някои търговци вдигнаха цените, но пък други обявиха отстъпки. Трикольор, произведен 100% в България, може да се намери от 7 до 149 лв. в зависимост от размерите. Хората купуват най-големите знамена, за да украсят терасите и прозорците си, коментираха търговци.

Шеф

Пред „Телеграф“ производителят Пламен Николов съобщи, че прави отстъпка на големите и по-малките си клиенти за празника, която е между 11 до 30 %. Така най-малкият размер трикольор е с цена около 1 лев, но има и по 15-25 лв. Николов има цех, в който жени шият трибагреника, както и други знамена по всички законови правила. А едно от тях е знамето да бъде без герб. Задължително трябва да е ушито от плат - копринен полиестер. Съшиват се три еднакви по ширина и дължина ленти бяло, зелено, червено. Независимо от размера те трябва да са в съотношение 5:3. Напечатаните са незаконни, най-често внос от Китай. Най-много се намират във верига за детски играчки, където все още има залежали количества отпреди пандемията. Николов допълни, че много българи не знаят как трябва да изглежда българското знаме. В САЩ учениците изучават символите и дори знаят как да сгъват тяхното знаме, каза производителят. Според него трибагреник от хартия би трябвало да е незаконен, а заради необмислени текстове законът трябва да се актуализира. Варненски фирми, производители на флагове, се хвалят, че предлагат най-здравите български знамена за 6 септември. По случай националния празник на Съединението те дават намаления на трикольорите, както и няколко вида празнични комплекти от българско знаме, знамето „Свобода или смърт“ и Самарското знаме. Освен български и национални флагове във Варна се изработват още и знамена на училища за цяла България, за университети, за общини, за партии и сдружения, фирмени знамена, корабни флагове, европейски знамена, футболни и спортни флагове, за организации и комитети, патриотични байраци, за ловно-рибарски дружинки, флагчета за бюро и за кола, за различни поводи. Флаговете се шият изцяло с български платове, без евтини вносни материали със съмнително качество. Знамената се шият от изключително здрав плат 120 г/кв. м, произведен в България. За сравнение, почти всички други фирми използват полиестерен плат с плътност 100-110 г/м. Конците, с които се шие флагът, са полиестерни, с цвета на плата, а не общо използваните прозрачни (безцветни) силиконови конци. Причината за това е, че при излагане на външни условия като слънце, дъжд и сняг се амортизират бързо и се късат, докато полиестерните конци издържат на по-сурови метеорологичните условия и запазват здравината си по-дълго време. Освен шитите байраци се предлага и изработка на представителни бродирани флагове във всякакви размери, без ограничения. Правят се дори знамена с размери 9 на 15 метра.

Стар внос

От 10 до 20 лева върви голям трибагреник в Бургас с размери 120 на 70 см. Малките флагчета, подходящи за манифестации, се харчат по 5 лева бройката. Най-търсени за дома са средните размери, които вървят по 15 лева парчето. Повечето са стар внос от Китай. Липсата на доставки засега не се е отразила върху търсенето и предлагането, твърдят търговци. "Действително няма внос от Китай, но по складовете има достатъчно количества, които да задоволят търсенето около 3 март. В някои складове вече се изчерпаха, но пък има много български производители, които шият, и дефицит не може да се получи", твърдят продавачите. В Бургас има 3 малки шивашки фирми, които работят само по предварителна заявка. За големи количества се правят отстъпки от 10 до 20%. Основните доставки обаче идват от пловдивска фирма, специализирана в производството на знамена. Компанията предлага пакети от 2 броя флагове с размери 120/70 см на цена 20 лв. комплекта. "Идеята е, когато някой си поръча, да му остане едно, което може да подари", обясниха търговци. За индивидуални поръчки по интернет се правят и допълнителни отстъпки, като клиентът не заплаща таксата за доставка.

Герб

Пред „Телеграф“ производителят Пламен Николов сподели, че изработва и знамена с герб, но това са единични поръчки. Причината е, че има специални клиенти мъже, които са ходили в казармата и са се клели пред знаме с герб. Те отказват да приемат трибагреника ни без герб, допълни Николов. Най-много знамена се продават около 3 март, много по-малко за 6 септември. Едни от големите ми клиенти са ВМРО, които за политически кампании правят поръчки и от по 15 хил. знамена, каза производителят.

Редят трите цвята вертикално

По време на националните празници, 3 март, 24 май, 6 и 22 септември, търговци във Велико Търново продават знамена предимно китайско производство. Това е и причината за различни "дефекти". При някои от знамената трите цвята върху знаменцето са подредени не вертикално, а хоризонтално. Един от продавачите разказваше, че в една от пратките попаднал на объркано разположение на трите цвята, в резултат на което вместо българския му бил доставен италианският трикольор. На Самоводската чаршия, където има сувенири, също се продават български знаменца, които обаче също идват от Пекин и Шанхай. Традиционно по време на национални празници върху общината се опъва знаме, високо около десетина метра, което е българско производство.

Варна с рекорд за най-голям символ

Знамена с внушителните размери 21,5 на 13 метра се веят във Варна на 52,6-метрови пилони. Всяко от знамената е 300 кв. метра, тежи по 60 килограма и е изработено от устойчив материал. За монтиране на пилоните, които тежат по 14,5 тона, бяха излети 150 куб.м. бетон. Гигантското съоръжение се намира на спирка „Почивка", в подножието паметника на Българо-съветската дружба в морската столица. Това са най-големите флагове в Европа, вдигнати на най-високите пилони. Преди варненския проект, най-големият пилон с височина 50 метра и знаме с дължина 21 метра бе в Мадрид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари