Българско знаме с рекордни размери на събора на Рожен

0
Тази година знамето ще бъде 320 м, широко 21 метра и ще тежи близо 800 кг.
Тази година знамето ще бъде 320 м, широко 21 метра и ще тежи близо 800 кг.

Българско знаме с нови рекордни размери ще бъде разпънато отново на Националния събор на народното творчество и животновъдството на Рожен.

Той ще се състои от 19 до 21 юли тази година на Роженските поляни. Това заяви пред БТА Атанаска Вълчева, собственик на фирмата, която изработва трикольора.

Тази година знамето ще бъде 320 м, с 20 метра по-дълго, широко 21 метра и ще тежи близо 800 кг. Общата площ на трикольора е 6720 кв.м., изработено за един месец и по думите на Вълчева е най-голямото национално знаме, което някога се е изработвало у нас.

Знамето е ушито според изискванията на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България по поръчка на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ у нас. По думите на Атанаска Вълчева изработването на националния флаг-гигант крие емоция и романтика само в началото, защото после работата си е работа и то доста тежка и ангажираща.

Трите цвята - бяло, зелено, червено са с ширина от по 7 метра всеки. За зашиването фирмата е използвала близо 35 км конци от трите цвята. То ще бъде закарано до Роженските поляни на специална конструкция, като и тази година Вълчева ще присъства лично на разпъването на знамето на мястото, където ще се вижда от всички точки на местността.

Владислава Андреева, представител на организаторите на събора, коментира, че на Рожен се събират хиляди българи от цялата страна, а няма пилон, на който да се издигне българският трибагреник. Тогава се ражда идеята националният трикольор да се разпростре на поляната така, че да се вижда от всички точки и да бъде символ на българщината и обединението на нацията.

Знамето-гигант се изработва за трета година, като след приключване на събитието то се преработва и от него се ушиват нови, близо 11 000 по-малки знамена, които ще се раздадат на български граждани в Деня на българската независимост - 22 септември, като частица от роженското знаме. За първи път тази година организаторите излизат с пожелание към посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или облеклото им да има елементи от носии. Те са амбицирани да съберат колкото се може повече от присъстващите млади хора и да направят една обща снимка със знамето-гигант.

"Снимки за спомен" ще се правят на 19 и 20 юли от 18.00 часа в подножието на знамето и този кадър организаторите на събора наричат "Наследство бъдещето".

"Смятаме, че това е заветът на Рожен - да предадем българските традиции на следващите поколения и е като символ на цялото събитие", добавя Андреева. Снимката ще бъде публикувана в публичното пространство като реклама на България, а Владислава Андреева очаква и още хиляди снимки от присъстващите, които също ще бъдат публикувани в интернет пространството. Знамето заема пространството на поляната над самия терен, където се провежда събитието и от подножието му ще тръгне дефилето на сборния гайдарски оркестър, който и тази година ще открие Роженския събор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари