Пробутват ни китайски знамена за 7 лева, а ги внасят за по 30 стотинки

0
Очаква се на тържествата на Шипка и други исторически места у нас за празника да се развеят няколко хиляди трибагреника внос от Китай
Очаква се на тържествата на Шипка и други исторически места у нас за празника да се развеят няколко хиляди трибагреника внос от Китай Снимка: БТА / архив

Ордени за храброст, кокарди и лъвчета са пуснати за продажба онлайн

Китайски знамена с цветовете на българския трибагреник за поредна година ще се веят на националния ни празник Трети март. Причината е, че трикольорите от изтока са в пъти по-евтини от шитите в България, показа проверка, направена от „Телеграф“ в навечерието на празника.

Произведените в Далечния изток знамена са на стойност 30 стотинки, а търговците ни ги продават на дребно за 7 лева парчето.

Очаква се на тържествата на Шипка и други исторически места у нас за празника да се развеят няколко хиляди трибагреника внос от Китай. Те се разпознават по това, че на по-голямата част от тях е извезан и гербът на България. Силно казано „извезан“, тъй като представлява по-скоро ваденка или отпечатка от оригинала. Самото знаме според българската конституция няма герб, а той е отделен хералдически знак. Китайците обаче го правят цветно, тъй като се оказва, че така изглеждащо, знамето много се харесва на българите. Има и друг момент – наподобява много на руското знаме, което има герб в средата и мнозина от хората го избират и поради тази причина.

Розово

С идея по-качествени са байраците произведени в съседна Турция. Те също се открояват с герба, но платовете са малко по-качествени. Китайският трикольор също бие на розово вместо червено, като цветът се размива с бялото, което също розовее. При фалшивите китайски знамена обикновено се забелязва смесица от други цветове вместо традиционното червено, коментираха експерти.. Цената, на която пристига един байрак от Китай, е около 30 стотинки. След това търговците го пробутват за между 5 и 7 лева. Това е при стандартния размер – 90–150 см. Знамена могат да се закупят и директно от Китай, като пристигат с куриер, а цената им също е 8 лева. За сравнение същият размер, произведен в България, струва 20-22 лева и с доставка по куриер се доплащат още 8 лева. За най-масовия размер 60/90 цените варират между 2,50 и 5 лева. Китайските не спазват изобщо критериите и родните стандарти за изработка, но за сметка на това се продават като топъл хляб.

Размери

Лицензираните фирми у нас за шиене на знамена спазват конкретни стандарти за вида плат, нюанса на цветовете и размерите. Като цяло не е проблем вносът на трибагреници от Турция и Китай, но трябва тези, които ги поръчват на едро, да задават на тамошните производители критериите и стандартите, които се изискват.

Кокарда и Орден за храброст, OLX

Това обаче със сигурност ще оскъпи продукцията. В сайтовете за онлайн търговия в навечерието на Трети март има и разпродажба на всевъзможни ордени. Сред най-търсените са ордените за храброст, кокарди с лъвчета, самите лъвчета от българския герб и редица медали и отличия, свързани с националната ни история. Цените им варират от 30 лева, но има и редки екземпляри, които се продават за 500 лева.

Родолюбци и институции поръчват само от наши фирми

Истински родолюбиви българи, както и редица държавни учреждения и институции, читалища, училища и университети поръчват изцяло от български фирми. Задават се и параметри за изработка на знамена, както и герб на България.

Обява за знаме в китайски сайт

Флаговете, които се предлагат от родните търговци в интернет, са на цени от 8 до 22 лева в зависимост от размера, показва проверка в сайтовете. Големите знамена, които са над 160 см, са от 25 до 30 лева. В интернет могат да се намерят и луксозни флагове от сатен със златни ресни, като за размери от 90 на 150 см цената е 120 лева. Популярните хартиени знамена са по 60 стотинки за брой, като се предлагат в пакет над 1000 броя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Гост
    Няма нищо ново под слънцето ,относно патриотизма.Гледах един документален филм сниман в Испания .Един журналист взе кратко интервю с един от Чили ли беше ,Боливия ли, работещ на полето !Зададе му въпрос ,какво мисли за Испания .А онзи каза ,,,Големите испански патриоти ,дето са опънали плакати с ,ВИВА ИСПАНИЯ ,да дойдат ,тук на полето ,тук е ,,ВИВА ИСПАНИЯ ,,,защото ако няма кой да ви работи ,тук ,такива като нас ,,и ако Испания е нямала колонии и т.н.Лесно е ,когато те храни държавата на някаква сладка служба,и тогава да си голям патриот,и да викаш ,,Вива,Вива,,,ама на другите дето д.пе да им е яко ,и за които държавата е мащеха със синджир да ги вържеш ,ще го скъсат ,и ще избягат от Бг,камо ли да им плещят за ПАТРИОТИЗЪМ.Ей РадеФ,и тем подобни екземпляри ,с пагони ,с големи заплати, по 10,12бона ,и пенсии могат да говорят за патриотизъм колкото си искат,и да баламосват простосмъртните ,които едва закърпват двата края .
  • 3
    4
    kekeke
    ПатрЕота е тъпо животно, всички го ебат кой както може.
  • 8
    3
    Де да знам
    Понеже горе-долу съм наясно, след 7 години осигуряване в швейцарска фирма, имаш право на минимална пенсия от към 600 евро /малко по малко е/. Та, защо трябва да съм патриот и да се осигурявам в България?
  • 3
    2
    Няма оправия
    Вижда се долния какъв "патриот" е! Вее си "българското" знаме с герба и псува България! За това сме на това дередже! Оставяме се да ни подменят историята и не им пука!
  • 10
    1
    Не разбрах
    За чий чеп трябва да дам 30 лева за знаме като мога да си го купя за 5 ? Аааа, как беше там, "изберете българското". И после тоя с "българското" се гаври с шивачките си. Аре, аз избирам китайското.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари