Паметникът на свободата има нужда от реставрация

3
Инвазията на времето и атмосферните влияния рушат архитектурния шедьовър
Инвазията на времето и атмосферните влияния рушат архитектурния шедьовър Снимка: Dunavmost / Архив

Инвазията на времето и атмосферните влияния рушат архитектурния шедьовър

Русе е градът с красивата архитектура и хилядолетна история. Проблем обаче засяга един от тези архитектурни шедьоври, обявен от русенци за техен символ.

Това, което отличава Русе от другите български градове, е архитектурата. Благодарение на богатите русенци и европейската магистрала Дунав в града все още има перли, които изписват името на Русе. Много от сградите в централната част са в плачевно, кощунствено изоставено състояние. Само в разстояние от 50 метра могат да се видят тези грохнали исполини. Като че ли по "Александровска" не минават нито кметове, нито архитекти, нито бизнесмени...

Днес обаче разговорът е за символа на града - Паметникът на свободата, издигнат от поборническо-опълченското дружество през 1909 година с пари от дарения и банкерите братя Стефан и Иван Симеонови. Архитект на този изключително красив монумент е флорентинецът Арналдо Дзоки. След 114 години обаче прекрасният символ на Русе има нужда от реставрация.

Специалистът по съхраняване на архитектурното наследство Ясен Янков, разказва пред БНР:

"Има експертно становище от най-големия специалист по реставрация и опазване на каменни паметници на културата проф. Валентин Тодоров. Той отчита проблемите заради замърсения въздух и голямата температурна амплитуда в града... Не е в дълбочина инвазията в гранита, на около 2-3 мм от повърхността, но това ще създава проблеми във вътрешността... Ако не се направи нищо по паметника, инвазията на времето и атмосферните влияния ще продължи. Ако не се вземат мерки, процесът за реставрация ще се усложни и ще трябват много повече средства".

През август 2019 година е направено обследване и е представен цялостен проект за консервацията и реставрацията на Паметника на свободата. Общинските съветници от предишния мандат дори потвърждават с гласовете си, че общината може, а и трябва да задели 150 хиляди лева за съхраняването на монумента. При смяната на властта обаче приоритетите се сменят и бездействието е оставено да руши Паметника на свободата.

Ясно е, че град, в който историята и археологията са оставили своите богатства, иска повече богатство, за да ги съхрани. Понякога обаче е достатъчно желанието - пари се намират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    11
    Банкер
    И на Стоилов и на Милков и на тоя дето се натиска да става кмет Българинов едни и същи са им кукловодите и мераците - нещо младо да изчукат ,защото в живота са комплексари и да сгънат някой лев. Попитайте бившите им съпруги къде и за какво харчат парите си , дребни хитреци и тарикати, а не мъже. Колкото до културата и интелигентността им тая Вероника май ще е звездата по наглост и безпардонност. Пази ни боже !
  • 7
    10
    Малкия кмет
    Малкия кмет в големия град, до края на мандата още колко неща ще си измисли да ремонтира...Защото няма по-кадърен и умен ако питате него де! Питате ли живущите в Русе друго ще ви пеят, ама от кумунист власт се вземало кат от свиня мас разправят старите хора.
  • 14
    9
    Rusenka
    Крайно време беше и да посегнете на паметника за да го “възстановите”. Щото гранитните настилки и паветата по центъра, дето ги изкъртихте и изпродадохте в Италия или пък просто употребихте в собствените вили в стил- мутробарок са заменени с китайски плочки и вече няма, какво “по-добро”да направиш. Дори копаем дъното, дето се вика, защото сме в окопите на “водния цикъл” и наближаваме земното ядро. По отношение на възстановяване на изкопите и настилките заемът от 12 милиона е ОК. Остава, да вдигнем взор напред за до потърсим други “зони за подобрение” и виждаме сградата на Операта и Доходното здание, които са “възстановени”, макар и бутафорно, отпуснати са средства и повече няма, какво да се иска, като естетика и пари. Трябва да погледнем по-нагоре, защото дотук всичко е “оправено”.Виждаме паметника, който засега остава не обезобразен. Понеже парите за реставрация ще бъдат 99% откраднати, не очаквайте голямо чудо. Пари няма! Високо качество на ремонта- също не може да има! По тази причина, очаквам паметникът да бъде пребоядисан с екстериорна латексово боя от “О….хим” в стоманено сиво, а лъвове, вериги, оръдия- ще бъдат подменени с гипсови двойници, оплескани с черна блажна боя.(за да не ръждясват и за по- дълга употреба). Стълбите към паметника- заменени с червен китайски гранит.. Може би е по-добре ….да не го “реставрират”!
  • 4
    8
    Русенец
    Чудя се как кухата лейка Верона от Градеж не е яхнала тази тема. След безумния бал и туристическо историческите неграмотно развити откраднатите от музея идеи им свършиха батериите.Да ни пази Господ от тия нови навлеци дето Българинов ги е впрегнал за кампанията си, ще ни побъркат с простотията си. Секс, Секс ама и малко слез на земята - много е тъпо
  • 8
    7
    Бенчовист
    Не е ли подчинена женска, не влагам средства. Донесете паметникът в кабинета ми, и ще се разбера на 4 очи с него. Ако ми пусне аванта, ще мисля.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари