Приключи първият етап от ремонта на Семизовата къща в Русе

1
Семизовата къща е архитектурна и художествена недвижима културна ценност от национално значение
Семизовата къща е архитектурна и художествена недвижима културна ценност от национално значение Снимка: Община Русе

Семизовата къща е архитектурна и художествена недвижима културна ценност от национално значение

Приключи първият етап от ремонтните дейности, които Община Русе извършва по емблематичната за града Семизова къща. Средствата, необходими за реставрация и консервация на сградата и дворното пространство към нея, са от капиталовия бюджет на Община Русе.

В процеса на работа най-сериозно внимание бе обърнато на навлизането на влага в помещенията от ниските към високите етажи, което е и основен проблем през годините. За да спре процесът, са направени хидро и топлоизолация по всички стени, включително под нивото на основите. Уязвимите на дъжд, сняг и лед сутеренни прозорци са подменени с нови, тъй като старите са твърде деформирани, за да се ремонтират.

По покрива са възстановени нарушените връзки по обшивката от цинкова ламарина и е извършена ревизия на дървения гредоред.

Отвътре помещенията са изолирани и боядисани, а по таваните и стените е запълнена увредената мазилка. Извършено бе и почистване, обработка и уплътняване на пукнатини по подовите конструкции и ремонт и подмяна на компрометирани дървените елементи на тавана.

Като важна мярка срещу проникването на влага в основите на сградата бе подменена и съществуващата дворна настилка.

Предстои Община Русе да избере изпълнител и за художествената реставрация на сградата.

Къщата е строена през 1892 г. и е виден образец на русенската градска къща от годините след Освобождението и първото замогване на българите. Сградата е архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    РусенецЪ до 1
    Напълно съгласен, но единствено и само след като "творците" си платят надлежно определения наем, който ще се използва за бъдещата поддръжка, ремонти и режийни на обекта. Щото то куцо, кьораво и некадърно се взе за творец и врещи, че всички сме му длъжни да го издържаме и колко дълбоко неразбрано било творчеството му.
  • 3
    1
    русенка
    След като ремонта и реставрацията завършат, дано Семизовата къща да стане място за изяви на русенски и други творци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари