Палят 120-метров макет на Лондон

0
Ефектният пожар е част от възпоменателна церемония по случай 350 годишнината от Големия пожар в града
Ефектният пожар е част от възпоменателна церемония по случай 350 годишнината от Големия пожар в града

Дървен макет на Лондон от 17 век ще бъде пуснат по река Темза, а след това запален.

Ефектният пожар е част от възпоменателна церемония по случай 350 годишнината от Големия пожар в града.

Огнена стихия превзема Лондон през 1666 година и вилнее из улиците на столицата, продължавайки цели 4 дни, а след като пожарникарите успяват да я загасят, Лондон не прилича на себе си. Изгорени са хиляди къщи и емблематични постройки.

Изненадващо за такъв огромен пожар, загиват само 6-тима души. За да отбележат 350-годишнината от бедствието, Лондон организира цял фестивал – London’s Burning festival – програма от арт събития, които се провеждат на различни места в града.

Финалът на фестивала ще бъде запалването на 120-метров дървен макет на Лондон от 17 век, чиято цел е да пресъздаде събитията от бедствието. Автори на идеята са американският артист Дейвид Бест и компанията, която промотира фестивала – Artichoke.

„Фестивалът London’s Burning“ създава уникална съвременна перспектива на Големия пожар, показвайки проблемите и изпитанията, с които са се сблъсквали едно време сегашните мегаполиси, нашата връзка с това бедствие показва нашата способност да се адаптираме и да преодоляваме такива предизвикателства.

"Това е артистичен поглед върху начина, по който жителите на града са преживели това бедствие и съумели да сътворят всичко наново от пепелта, за да може градът да бъде това, което виждаме днес,“ споделя Хелън Меридж, директор на Artichoke.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари