Пълнее ли се от плодовете?

1
2 - 3 плода на ден са най-приемливото количество за организма
2 - 3 плода на ден са най-приемливото количество за организма

Плодовете са любими хранителни продукти на много хора

 Те стават още по-изкушаващи заради своя полезен и здравословен характер. Това е причината да участват в повечето диетични режими, а тяхната консумация се смята за силно препоръчителна, пише Gotvach.bg

Това обаче подвежда много хора да смятат, че плодовете са напълно безвредни и това дава възможност да се прекалява с тяхната консумация.

Ето каква е истината.

Пълнее ли се от плодове?

Плодовете съдържат захар, известна като фруктоза. Тя е сходна с глюкозата, с разликата че се усвоява от черния дроб. Нейната основна функция е да запълни гликогенните липси в черния дроб.

Нормалните нива за прием на фруктоза от организма е до 50 грама или пък 10% от дневния калориен прием. Ако тези стойности се превишат, то това означава, че вие претоварвате черния дроб. Тогава започва да се трупат излишни количества фруктоза, които се превръщат в триглицериди.

Това, от своя страна, активизира процеса на натрупване на мазнини, известен като липогенеза. Той се стимулира от прекомерния прием на фруктоза, който става причина за повишаването на кръвната захар и инсулина. Затова се смята, че плодовете наистина могат да доведат до напълняване, макар това да са крайни случаи.

За да избегнете подобни неблагоприятни влияния, то трябва да консумирате плодове в умерени количества.

Колко плодове мога да ям на ден?

Това можете да го постигнете с дневен прием от 2 - 3 плода.

Ако не целите отслабване, а поддържане на тегло, то тогава можете да си позволите около 25-40 г фруктоза на ден.

Средно плодовата захар на един плод е около 5 -10 г, което значи, че можете да изядете до 4 плода на ден.

Препоръчително е, при спазване на определен хранителен режим, да избягвате консумацията на високофруктозни храни като сушените плодове.

Плодове с най-високо съдържание на фруктоза

- Стафиди – 23 г;

- Круша – 11.8 г;

- Ябълка – 10.5 г;

- Банан – 7.1 г;

- Портокал – 6.1 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари