Пада задължитителното намаляване на присъдата за непълнолетни убийци

2
Ако съдът реши да има редукция на присъдата, максималното наказание става 20 г., вместо досегашните 12
Ако съдът реши да има редукция на присъдата, максималното наказание става 20 г., вместо досегашните 12

Няма да има задължително намаляване на присъдите на непълнолетни, които са извършили тежко престъпление срещу личността - убийство, изнасилване или блудство.

Решението дали да има редукция на наказанието или не ще е на съда. Ако все пак се стигне до намаляване, то горната граница вече няма да е 12 г., а става 20 г. в затвора.

Такава промяна в Наказателния кодекс внесоха от ГЕРБ днес. Изпълняваме ангажимента си, проект пред премиера и бащата на убитата в Галиче Андреа, каза депутатът Маноил Манев. Така слагаме край на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни, навършили 16 г., които са извършили тежки или умишлени престъпления против личността, обясни той, предава 24 часа.

ГЕРБ предлагат завишаване на редукцията и ако непълнолетен е извършил престъпление, за което на възрастен биха дали над 10 г. В такива случаи тийнейджърите вместо от 2 до 8 г., ще лежат от 5 до 10 г. Получили сме не едно становище от юристи, че за редукциите може по-висока горна граница, коментира Манев. Проведени са консултации с юристи, институции, независими адвокати.

Депутатът обясни, че дори непълнолетен сега да получи 12 г., каквато е максималната присъда, може да излезе на 4-ата година. Затова се дава възможност на съда да разглежда всеки случай поотделно и да реши дали да приложи или не редукцията. Целта в крайна сметка е извършителят на престъплението да бъде превъзпитан и социализиран, допълни той.

Освен конвенцията за децата, има директива на ЕС, че не се взема отношение по националното законодателство при определяне на възрастта, за която да има по-тежки наказания, коментира още Манев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари