Овцевъд: От МВР ни притесняваха с декларации преди блокадата

0
Секторът ни е в будна кома, заяви Ерик Борисов
Секторът ни е в будна кома, заяви Ерик Борисов Снимка: Агенция "Фокус"

Секторът ни е в будна кома, заяви Ерик Борисов

27-годишен овцевъд протестира край Плевен, на няколко километра от семейната ферма. Ерик Борисов от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация даде интервю, публикувано в агенция "Фокус".

Разговарям с Ерик Борисов – овцевъд. Намираме Ви в една от горещите точки на протестите, на блокадата край Плевен. Здравейте, г-н Борисов!

Здравейте! Много ми е приятно и благодаря за поканата. Казвам се Ерик Борисов, на 27 години съм. Занимавам се с овцевъдство, отглеждам 120 овце от породата плевенска черноглава овца и междувременно съм производител на млечни продукти от собствената ми суровина.

Какви са най-големите проблеми при вас, във вашия сектор?

Ами, най-големите проблеми в момента в сектора са такива, че има непрестанен внос на сухо мляко от Украйна. Не само от Украйна, но и от други държави – от Унгария, от Полша, но най-много има от Украйна. Не знам дали знаете, но за 2022 г. България е на четвърто място по внос на сухо мляко от Украйна заедно с държави като Бангладеш и Молдова. И това сухо мляко подбива цената на нашето родно мляко, няма значение дали ще е овче мляко, козе мляко, краве мляко и т.н., тъй като на преработвателите, на мандрите им е много по-изгодно да взимат по-евтина суровина, по-евтина продукция, и по този начин неглижират нашето производство. Само за 2023 г. около 50 семейни кравеферми са фалирали, има и няколко овцеферми. В момента, ако видите обявите в страницата и в групите в социалните мрежи, ще видите, че е пълно с животни, които се разпродават на безценица, тъй като животновъдите нямаме адекватна цена, на която да продаваме. От друга гледна точка, месото, което се внася от засегнатата държава, също не е малко и по този начин се подбива и цената на нашето родно производство.

Ще Ви кажат – "Ами, така е в момента, геополитиката“, само че геополитиката на вас много не ви помага. Похвално, Вие сте на 27 години, останали сте в България и се занимавате с овцевъдство. Колко трудно е и колко човека сте в бранша сега? И кажете ми къде точно край Плевен сте в момента?

Протестът е на няколко километра от фермата ми, тъй като аз съм местен животновъд от село Ясен. Протестът се намира на няколко километра от селото. В момента във фермата работим няколко човека – аз, дядо ми и още двама души, които помагат с отглеждането. Но да, много е трудно – денонощна работа, 24/7, нямаме почти никакво почивно време. И то така сме си били винаги, не че сега имаме нещо по-специално, но ситуацията е такава, че работиш 24/7 и накрая не можеш да получиш и нещо адекватно. Поне някаква позиция да кажат, защото ние реално не сме просяци, ние не искаме пари, не искаме някакви плащания извънредни и т.н., но искаме просто някакви адекватни пазари и адекватна политика да се случва в момента в държавата.

Т.е. вие не усещате защитата на държавата.

Ами, по-скоро липсата на държавата, липсата на защита на държавата имам предвид.

Какво бихте казали на властимащите? И коментарът Ви за онази реплика на премиера акад. Николай Денков за "терористите“.

Нас през годините, конкретно животновъдите са ни наричали какво ли не – били сме неграмотни, били сме селяни, били сме диваци. Сега новото е, че сме терористи. Трудно се преглъщат тези думи. Не знам и аз какво бих му казал, честно казано. Просто, ако може някаква адекватна политика, преговори трябва да се водят, трябва да има разбиране, тъй като секторът ни е в будна кома и с всеки изминал ден ситуацията става все по-зле и по-зле. И не бива да оставят нещата, т.е. не бива да оставят реката да си тече и водата да си върви, тъй като ситуацията се влошава. И това, което се случва тук в последните няколко дена, бих казал, че е последният пирон от ковчега, който се забива в родното животновъдство.

Има една приказка, че всичко е политика и всеки е политик. Обвиняват ви, че имате политически искания, че въпросът е политически и се опитвате да бутате правителството.

Конкретно ние нямаме такива намерения. Просто си искаме нашите неща. Били сме на протести и друг път, конкретно преди две години имахме искане – там вече не мога да се сетя по каква точно конкретно програма трябваше да протестираме, и нямаше никакъв проблем. Сега тук в последните няколко дни служители на МВР ни притесняваха да подписваме декларации за предупреждение, че при най-малката провокация ще бъдем подведени под отговорност. Това не се е случвало никога досега, поне на мен. Разговарял съм и с хора, които са много по-възрастни и по-мъдри от мен в сектора, и не само в други сектори – всеки досега е имал някакво право да изрази недоволството си чрез протест, въпреки че ние сме казали, че това ще е мирен протест, няма да има ексцесии, няма да има провокации.

Кажете ми повече, каква е тази декларация? Самата ситуация разкажете.

Ами да. Няколко дни преди протеста получих обаждане от служител на МВР, който е от местното районно управление в Плевен. Трябваше да дойдат до нас, до вкъщи и трябваше да подпиша една декларация за предупреждение – да спазвам обществения ред, при положение че аз съм казал, че протестът ще е мирен.

Т.е. Вие сте били човекът, който е пуснал уведомлението към Общината – така ли да го разбирам, затова идват при вас?

Не, не съм пускал нищо. Аз съм просто овцевъд. Нито съм организатор на протеста, нито съм координатор, нито имам някакви ръководни длъжности в Българска аграрна камара, която организира протеста. Просто като гражданин по-скоро и като животновъд, който е потърпевш от цялата тази ситуация. Но явно правителството по някакъв начин е ангажирало целия си ресурс, за да търсят всеки един земеделец по адрес и да му бъдат връчени тези декларации. Те даже не са и връчени, просто трябваше да ги подпишем и си останаха в служителите тези декларации. Ние не сме имали достъп до тях.

Не сте я снимали, за да ни я изпратите?

Но в крайна сметка, тук в момента на протеста в Ясен има около 500 души, има около 60-70 трактора. Затворихме и пътя за половин-един час. Няма никакви проблеми. Имаме кореспонденция с органите на МВР, не се е стигало до проблеми… Те също ни разбират, също са българи, хората, и ни подкрепят даже до някаква степен.

Благодаря Ви, Ерик! Че сте решили да останете в България също.

Аз също благодаря! Благодаря ви за поканата да участвам във вашата медия и надявам се друг път да се търсим по по-хубави поводи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари