Овощари от Силистренско изкореняват кайсиевите си градини

1
„Природата е против нас!“, категоричен е Мирослав Черников
„Природата е против нас!“, категоричен е Мирослав Черников

„Природата е против нас!“, категоричен е Мирослав Черников

Овощари предвиждат изкореняване на насажденията с ранните кайсиеви сортове, сигнализира Мирослав Черников, собственик на градини с 350 дка кайсии и член на Съюза на Дунавските овощари, цитиран от Agrozona.bg.

„Преди десетина дни имаше минус 7 градуса в Североизточна България и много голяма част в една от градините, която е близо до Дунава, ранните сортове кайсии измръзнаха“, каза той. Голяма част и от среноранните сортове също са пострадали.

За подобни повреди сигнализират и други овощари в Североизточния район, в частност местата между Русе и Тутракан.

Черников уточни, че следващите няколко дни ще са критични за растенията и след това ще могат да се оценят щетите по тях и дали тази година ще има някаква реколта.

„При мен основният сорт за фабриките – „Унгарска кайсия“ е унищожен“, каза още Черников. Сред пострадалите сортове кайсии са и тези от серията „Кот“ – „Лейди кот“, Межидк кот“ и др.

По думите му единствените мерки, които ще предприеме, е изкореняване на ранните и средноранните сортове кайсии. „Природата е против нас“, категоричен е Мирослав Черников. „Тези ранни сортове няма как да ги гледаме повече“, допълни още той.

Овощарите от Съюза на Дунавските овощари сигнализират, че в още градини в региона има до 90% поражения върху кайсиевите насаждения, на други места има и такива с нанесени до 60% щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До земеделец
    Защо събирате на колене? Нямате ли машини?
  • -12
    2
    Коко
    Те всяка зима кайсиите им "измръзват" за да продават скъпо!Хитри селяни!
  • 5
    1
    земеделец
    Не може 1кг праскови да е 4лв а 1кг сладък картоф да е 0,80ст . Ние се борим със много повече болести и сляпо куче ,къртици и полски гризачи .А труда да посееш и два пъти да прекопаеш и на колене да сабираш всеки картоф . Но субсидия за плод има а за картф няма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари