Отсечката Русе - Велико Търново: Тежки камиони върху износен асфалт

0
Въпреки, че е първокласно и е част от Републикански път I-5, има по една лента за всяка посока
Въпреки, че е първокласно и е част от Републикански път I-5, има по една лента за всяка посока

От 80-и до 90-и км само за година и половина има 30 тежки катастрофи със 7 жертви

Липса на мантинела, маркировка и знаци, че пътят е в ремонт. Това видяха експерти от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата в проблемната отсечка Русе - Велико Търново, където в катастрофа загинаха 3-ма румънски и един турски турист. Проверка на 24 ЧАСА разкрива нередностите по трасето. 

Въпреки, че е първокласно и е част от Републикански път I-5, има по една лента за всяка посока. Асфалтът е износен, на места дори личи как са правени кръпки точно в средата, където е маркировката. Коловозите от тежките камиони, които минават по пътя, личат по цялото трасе. На места стигат дълбочина от над 10 сантиметра. А на няколко пъти екипът ни попадна дори на участъци, в които вследствие на коловозите пътят се е напукал значително. В края на платното има разлика от над 15 сантиметра между височината на пътя и банкета.

Дупките по пътя също не са рядкост. Повечето са в района на маркировката. Има обаче и такива по средата на всяка от двете ленти. Самата маркировка на места е толкова изтъркана, че не се вижда изобщо. Мантинела има в някои участъци. Тя е задължителна само в райони със завои без видимост, мостове и други рискови участъци с високи дървета до пътя например. На някои от тези места обаче мантинела липсва. Експерти обясниха, че е възможно, когато е правен пътят, в някои участъци да не е имало високи дървета.

В самото село Поликраище, през което пътят минава, пешеходната пътека е доста изтъркана. На ден жителите му подават по над 10 сигнала на тел. 112 за опасно шофиране, най-вече от водачи на тирове.

“Има решение и това е да се изкара трафикът от селото. Това може да стане с построяването на магистралата, но засега тя е само проект”, обясни кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

Хората са съгласни, че решението е трафикът да бъде изкаран от селото. Искат и повече контрол.

На кметството има камера, която е насочена към пътя. Веднъж Тодоранов броял преминаващите превозни средства за денонощие. Оказали се между 11 000 и 15 000. “Не съм броил отделно тежкотоварния трафик, но всички камиони за Турция минават оттук”, категоричен е кметът.

За последните 2 години в селото имало и 2 катастрофи, при които колите влезли в имоти на хората. “За щастие, нямаме жертви, но това е, защото жилищните сгради са навътре в дворовете”, казва Тодоранов.

Често в селото има патрули на Пътна полиция. Присъствието им се забелязвало дори само по шофирането на камионите, които карали по-бавно, когато видят катаджии.

Кметът настоява да се сложи стационарна камера. Писал и писма. Отговорили му, че такава вече е закупена, дори е избрано къде да бъде поставена. В момента тя минава нужната сертификация. В селото ще бъдат сложени и 3 легнали полицая.

И докато в Поликраище катастрофите са 2, само в участъка между 80-и и 90-и километър на пътя за миналата година има 18 инцидента. Тогава са били ранени 11 души, други трима са загинали. През тази година до 8 август има 12 катастрофи. Загинали са 4-мата туристи. Те починаха, след като на 6 август румънски автобус влезе в отбивката, удари кола и се заби в дърво. Турският шофьор е обвинен, а ранените бяха откарани с хеликоптер в Румъния.

Според експерти има няколко причини за катастрофите в участъка. Едната е високата скорост, с която се движат шофьорите. Пътят е с много прави участъци и понякога водачите губят контрол над колите. Неспазването на дистанция е сред другите причини за инциденти. Често шофьори натискат газта и се забиват в колата пред тях. Челните удари при грешни изпреварвания са друг проблем. Експерти, които са обследвали пътя след катастрофата, обясниха пред “24 часа”, че при анализа на данни за някои катастрофи се натъкнали на един и същ маниер. Шофьор тръгвал да изпреварва, но след като задминел една кола, не се прибирал, а искал да мине и пред друга. “Недопустимо е, трябва да се изпреварва само по една кола, след което да се прибереш и ако искаш да минеш пред втора, да започнеш нова маневра”, каза специалист. И даде пример с 3 катастрофи, при които от свидетелски показания станало ясно, че шофьори опитвали да задминат по няколко тира едновременно.

След катастрофата пред с. Поликраище вече има табела, че пътят е в ремонт. Започна и проверка, която да установи актуалното състояние на пътя и да набележи мерки, за да намалят катастрофите в участъка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Инж Томов
    Това е то резултатът от 12-годишното безхаберно управление на мафията ГЕРБ и присъдружните им ВМРО. Понеже искаха да строят магистрали през нищото към Видин и Враца и се готвят още такива безумни проекти, явно за да окрадат още пари. А истински необходимите магистрали Хемус и тази към Русе-Търново ги няма изобщо. Затвор за Бойко Борисов и провалените му министри, които докараха това положение и които искат пак да се върнат на бял кон. Да, ама не!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари