Отровни мандарини заляха пазара преди Коледа

0

Отровни мандарини заляха пазара няколко седмици преди Коледа.

Читателка на „Всеки ден" изпрати шокиращи снимки и разказ от опасната си покупка, направена преди дни в столичен магазин от веригата „Билла". „Показвам ви какво ядем аз и децата ми - боядисани цитрусови плодове", пише софиянката, ужасена от петната, които плодовете са оставили по ръцете й, докато ги белела за невръстните си хлапета.

Оказва се, че мандарините, струващи 1,39 лева килограмът и с неясен произход, са вапцани в жълто-оранжево и пускат в мига, в който се накиснат във вода. На външен вид цитрусите са съвсем нормални и на пипане със сухи ръце изобщо не се различават от останалите. При досег с течност обаче, както и със самия сок на плодовете, боята буквално попива в кожата и е много трудно да бъде отстранена, дори с помощта на сапун и гъба.

„С какво са ги боядисали, не е ясно, но може да става въпрос за опасно за здравето вещество", уплашена ни написа читателката. Както „Всеки ден" писа, и миналата година по това време подобни отрови плъзнаха и по сергиите на големите пазари, при това не само по мандарините, а и по портокалите и грейпфрутите, които дори отвътре се инжектираха с неизвестното багрило. Най-често те се внасят от Гърция, на малки количества, под 3 тона, които не подлежат на проверка от властите, освен при изричен сигнал.

По наша информация тонове оцветени плодове дебнат на входа на България и тъкмо за коледните и новогодишните празници ще напълнят супермаркетите в цялата страна. Всяка година Българската агенция за безопасност на храните прави масирани проверки и по пазарите, като миналата година преди ваканцията за Рождество иззе тонове опасни плодове и зеленчуци, обработени по незнаен начин и боядисани с опасни химикали, които могат да навредят на здравето, ако не се измиват добре, при това под течаща топла вода. Експертите обаче съветват изобщо да не се разчита, че багрилата ще се изчистят под струята и препоръчват да не се ядат, камо ли да се дават на деца.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари