“Отменяме апела за помощ”. Какво се случи за два часа?

0
Безпрецедентната криза изправи здравните заведения пред огромно предизвикателство
Безпрецедентната криза изправи здравните заведения пред огромно предизвикателство Снимка: УМБАЛ Свети Иван Рилски

Малко след 11 часа в четвъртък от отдела за връзка с медиите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски “ изпратиха апел за помощ. “Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се обръща с апел за помощ. Безпрецедентната криза изправи здравните заведения пред огромно предизвикателство. Имаме спешна нужда от: предпазни маски (висок клас КN95 - FFP2, FFP3), защитни костюми, предпазни облекла, защитни шлемове, спирт и пулсоксиметри”, написаха от болницата

В съобщението се казва още, че на територията на болницата се намират няколко клиники, които са от национално значение, разказва Свободна Европа.  

“Една трета от всички мозъчни операции в България са направени в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 90% от тях са осъществени чрез използването на нови технологии”, казват от болницата. Те припомнят, че Клиниката по хематология и онкология е на първо място по обслужени пациенти у нас, а Клиниката по ревматология е най-голямата в страната и в нея също се приемат болни от цяла България. “В този труден момент всяка помощ ще ни е от ползва!” Съобщението завършва с хаштаг #AutInveniemusViIamAutFaciemus (#ИлиЩеНамеримПътяИлиЩеПрокарамеПът).

Съобщението на болницата беше изпратено, докато в Министерски съвет се провеждаше седмичния брифинг на Министерство на здравеопазването. “По отношение на обезпечеността в държавата. Имаме достатъчно лични предпазни средства, в момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да изпълним нуждите на държавата за месеци напред”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В този дух в сряда говори и премиерът Бойко Борисов през профила си в социалните мрежи. “Държавата няма да спира! Психиката на хората трябва да е стабилна. Страшно и гадно - спор няма. Преодолимо ли е? Преодолимо е. Заедно можеме ли? Можеме. Имаме ли всичко осигурено за следващите месеци? Имаме”, каза Борисов.

Два часа след апела за помощ от болница „Св. Иван Рилски“ го отмениха. “Отменяме излъчения апел за набиране на средства и медицински консумативи, свързани с увеличаване на броя на леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Министерството на здравеопазването ни е осигурило всичко необходимо за приемане и лечение на тези пациенти. Подадената към вас информация не е съгласувана с изпълнителния директор, който е с ковид инфекция и е в карантина. Тя се основава на обичайната практика, тогава, когато се очаква натоварване на болницата с допълнителни пациенти, да се търси помощ от дарители”, се казва в съобщението.

Свободна Европа се свърза с пресцентъра на болницата, за да изясни, какво се е променила за два часа. “Оказа се, че проблемът е при нас”, каза Моника Николова от отдела за връзки с обществеността. “Ние не сме си проверили, както трябва и в нас е грешката. Работим в извънредна обстановка."

"Случват се такива неща”, допълни тя. На въпрос как се е стигнало да апела за помощ тя каза, че в болницата “обсъдихме от какво ще имаме нужда във връзка с разкриването на COVID отделение”. “Директорът се обади и каза, че е осигурено всичко”, отговори Николова, попитана кой е звъннал, за да каже, че недостиг няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари