Откриват новото летище на Истанбул

0

Тържествата ще съвпаднат с националния празник на Турция.

Новото, трето летище на мегаполиса Истанбул, ще бъде тържественото открито в понеделник, 29 октомври, националния празник на Република Турция.

Датата е паметна - на този ден преди 95 години Ататюрк обявява в Анкара създаването от останките на рухналата Османска империя на нова, парламентарна турска република, обърната към ценностите на Запада, предаде БТА.

Тържествата за националния празник тази година ще съвпаднат с церемонията за третото летище, което ще бъде открито от официалните лица начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. След това тържествата ще продължат с прием в двореца Долмабахче в Истанбул. По този начин за пръв път в 95-годишната история на Република Турция националният празник ще бъде отпразнуван извън Анкара, както повеляваше досегашната традиция.

Преди тържествата в Истанбул Ердоган и политическите лидери, както и началникът на турския генерален щаб ще поднесат венци пред гробницата на Ататюрк в Анкара съгласно държавния протокол. След тържественото откриване на третото летище ще започне пренасянето от сега действащото летище "Ататюрк" към новото място. Планира се операцията да се извърши за 45 часа по въздуха. През това време летище "Ататюрк" и новото летище ще бъдат закрити за полети. Специалистите обръщат внимание, че операцията по преместването на съоръженията ще бъде най-мащабната извършвана досега в света.

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух.

Простира се върху площ от 76,2 кв.км и е с капацитет 150 млн. пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери. Дължината на оптичния кабел е 1700 км, което се равнява на разстоянието от Истанбул до Берлин.

Новости за третото истанбулско летище ще бъдат системите за бързо преминаване, безплатен интернет, паркинг за 70 хиляди коли и др. Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета.

С интерес се очаква и какво ще бъде името на новото летище. Тиражираха се различни варианти - от Ататюрк до имена на османски султани. Една от последните версии, за която писа изданието "Медиа радар" е, че то ще се казва "Мевляна" на името на персийския поет, учен и мистик Мевляна Джалал ад-Дин Руми, живял през 13 в., чието учение има много последователи по света.

Кметът на Истанбул Мевлют Уйсал съобщи, че през първите два месеца (до 31 декември т.г.) пътуването с градския транспорт до новото летище ще бъде с 50 на сто намаление до терминалите за вътрешните и международните линии.

Новото, трето летище на Истанбул е само на 250 км от Бургас. Шансовете обаче са на страната на Варна, понеже турската национална въздухоплавателна компания Turkish Airlines откри преди три години линията си между Истанбул и морската столица на България.

Наскоро в медиите се бяха появили съобщения,че Турция ще заплаща такси на България и на Румъния за ползване на въздушното пространство при полетите от новото летище. Турското министерство на транспорта и инфраструктурата обаче официално отрече тези твърдения. В огласеното съобщение се посочва, че валидното към момента положение ще продължи да е в сила и след като започне да функционира новото летище. "Както досега не е заплащано, така няма да се правят никакви плащания и занапред", бе посочено в текста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари