Откриват изложба с находки, предадени от МВР на музея

0
Предметите са изработени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина
Предметите са изработени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина

Изложбата показва едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на МВР

На 4 юли 2019 г., в навечерието на професионалния празник на МВР – 5 юли, ще бъде открита изложбата „СПАСЕНО НАСЛЕДСТВО“ в Регионален исторически музейРусе.

Изложбата, озаглавена „Спасено наследство“, представя 189 находки, предадени в Регионален исторически музейРусе със съдействието на Областна дирекция на МВРРусе.

Нейна основна цел е да покаже едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на МВР. Въз основа на високата им художествена стойност, те успешно са вписани в постоянните експозиции на музея.

Предметите са изработени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина. Повечето от тях са с неизвестен произход и се отнасят към късната бронзова епоха (1400-1300 г. пр. Хр.), къснокласическия и елинистическия период (V–I в. пр. Хр.), римската и късноантичната епоха (I–VI в.), ранното и късното средновековие (IX–XIV в.). Широкият хронологичен период от около 2800 години показва ясно, че в резултат на иманярската дейност се унищожава културно наследство от почти всички епохи.

Изложбата не е отделена в специална зала, а е вписана в постоянната експозиция. Всеки артефакт е положен в своя контекст, създаден от останалите оригинали в експозицията. По този начин предмети, откъснати от средата си, придобиват ново значение и смисъл. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и последователен номер. Изложбата се разглежда със специална дипляна-водач, в която има подробности за артефактите. Подобен тип експозиционно решение е световна практика, а у нас се представя за пръв път. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари