Откриха нитрати във водата на магазин в русенско село

0
Проверката е извършена в периода от 7-ми до 18-и август
Проверката е извършена в периода от 7-ми до 18-и август

Повишено количество нитрати са открити във водата на село Просена, ул. „Иван Вазов” №1, в магазин „Наркооп“, съобщиха от Русенската здравна инспекция.

Проверката е извършена в периода от 7-ми до 18-и август и е установила, че стойността на нитратите в питейната вода е 60,8 (mg/l) при максимално допустима 50,0 (mg/l).

През същия период са регистрирани общо 54 случая на чревни заболявания, информираха от РЗИ. От тях 39 случая са на гастроентероколити, 6 от които са в шест отделни детски заведения. В едно детско заведение са регистрирани и 2 случая на колиентерит. Седем са заболелите от ротавирусен ентерит – 2 случая са открити в две отделни детски градини в села от областта. Пак в детско заведение е регистриран болен от салмонелоза.  

Общо десет от изброените случаи са в организирани колективи - единични случаи, по един случай в десет различни детски заведения, четири в Русе и шест в села от областта. Останалите случаи са в неорганизирани колективи. Изброените чревни заболявания не са причинени от замърсена питейна вода, уточняват от РЗИ.

Веднага са предприети мерки от инспекторите, които са издали 2 предписания за задължителни противоепидемични мерки до две детски заведения, във връзка с един случай на салмонелоза и един случай на колиентерит.

През периода са извършени 86 проверки в обекти с обществено предназначение и ЗОХ на територията на Русе и в общините Русе и Ветово. Проверени са  учебни заведения, фризьорски и козметични салони, магазини за съхраняване и търговия с козметични продукти, магазини за дрехи втора употреба, плувни басейни, спортни обекти, читалища, концертни зали, транспортни обекти, хотели и места за настаняване, ЗОХ и др.

Инспекторите са издали 7 предписания, от които 6 са за задължителни хигиенни мерки и 1 за спиране на реализацията на стоки и продукти (на дрехи втора употреба); пет от предписанията са до обществени и ведомствени водни оператори относно сроковете за представяне на резултатите от извършени радиологични анализи на водите.

Издадена е и една заповед за спиране реализацията на стоки и продукти – на бебешки дрехи втора употреба в магазин за търговия с дрехи втора употреба.

Здравната инспекция е извършила също регионална тематична проверка на учебните заведения относно готовността им за новата учебна година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари