Откриха медальон с лика на Марк Аврелий край Велико Търново

7
Една от находките край село Нова Върбовка е рядък и много ценен бронзов медальон с изображение на римския император
Една от находките край село Нова Върбовка е рядък и много ценен бронзов медальон с изображение на римския император Снимка: British Museum / архив

Една от находките край село Нова Върбовка е рядък и много ценен бронзов медальон с изображение на римския император

Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред множеството ценни находки, открити в римско погребение, край Велико Търново, съобщи Newsweek, предаде БГНЕС.

Гробовете се намират близо до село Нова Върбовка в България. При археологическите проучвания е открит богат набор от артефакти, включително бижута, монети и съдове, датиращи от първата половина на III в., съобщи Регионалният исторически музей в град Велико Търново, България.

През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е. могъщото Одриско царство доминира в региона, където днес се намира България. Но през 46 г. пр.н.е. това царство е завладяно от Римската империя, която управлява в продължение на няколко века.

Артефактите, открити от археолозите край Нова Върбовка, произхождат от два гроба.

В единия от гробовете е открито дете на възраст около 1-2 години, а в другия - двама възрастни - жена на възраст около 45-49 години и мъж, който е бил на около 50-60 години, когато е починал. Антропологичният анализ на останките показва, че лицата от двата гроба най-вероятно са били роднини и че детето е починало преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е "рядък и много ценен" бронзов медальон с изображение на римския император Марк Аврелий, по-известен като Каракала, управлявал в периода 198-217 г. след Христа.

Медальонът е изсечен в древния град Пергам в Мала Азия - територия, която днес се намира в днешна Турция. От едната страна на медальона е изобразена сцена от посещението на императора в Пергам през 214 г. от н.е., където той търси изцеление от гръко-римския бог на медицината Асклепий.

В погребението на детето изследователите откриват няколко артефакта, сред които чифт малки златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, използван за съхранение на вино, и два стъклени съда, използвани за събиране на сълзите на опечалените.

В гроба на мъжа и жената археолозите откриват изящни златни обеци и висулка, наред с други артефакти.

Гробовете са открити случайно, когато тракторист се удря във варовикова плоча, докато оре поле край Нова Върбовка. Шофьорът съобщава за находката на кмета на селото, който впоследствие уведомява полицията. Първоначално е имало подозрения, че погребенията може да са свързани с криминално дело.

След като е установено, че погребенията датират от римската епоха, археолозите започват спешни разкопки.

Смята се, че починалите лица са били заможни земевладелци, чиито имоти са се намирали в административната територия на Никополис ад Иструм - древноримски град, разположен северно от съвременното Велико Търново.

За това свидетелства фактът, че гробните съоръжения са били изградени от тухли, камък и хоросан, с хоросанова мазилка отвътре, което според изследователите биха могли да си позволят само богатите. Възможно е семейството да е притежавало вила в района.

Предишни изследвания показаха, че богатите земевладелци са живеели в именията си в Шумер и са се връщали в Никополис ад Иструм през зимата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари