Откриха изложението „Дунавски овощари“ в Русе

1

Над 30 фирми от цяла България се включиха в шестото му издание

Над 30 фирми от цяла България участват в шестото поредно изложениеДунавски овощари“. То се провежда днес в зала ОЗК – Арена, като входът е свободен и всеки посетител може да разгледа специализирана техника, както и да се запознае с новостите при посадъчните материали и препаратите, а също и да закупи фермерска продукция.

Събитието се организира от Сдружение „Съюз на Дунавските Овощари“ с председател Николай Колев. Инициативата бе открита от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, областния управител Данаил Ковачев и заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев. По думите на Ковачев събитието се е утвърдило не само като в регионален, но и национален план като място за среща между производителите и крайните потребители, но също така и като форум за обмяна на опит и добри практики в сферата на земеделието. „Българската икономика има нужда от такива изложения, за да се демонстрират реалните възможности на родното производство, чието качество е на световно ниво и това трябва да ни прави наистина горди. Освен това подобни инициативи насърчават износът и така допринасят за създаването на по-висока добавена стойност“, каза областният управител. Той посочи, че изложението е сред основните фактори, които ще привлекат вниманието на повече хора към регионалните агропродукти, което от своя страна неминуемо ще повиши тяхната конкурентоспособност. Не на последно място Ковачев пожела на участниците в инициативата да осъществят много нови бизнес контакти и да реализират целите си.

От своя страна министър Вътев пожела на участниците в инициативата високи пазарни резултати, както и да популяризират продуктите и да печелят доверието на потребителите. Той посочи, че регионът е много богат по отношение на потенциала на развитието си и е плодороден, което е предпоставка да се изградят и преработвателни предприятия, които са изключително важни за цялото земеделско производство. Според министъра на земеделието и храните трябва да се прекрати разделението на производители и преработватели, защото от полето до трапезата процесът е един и не бива да бъде разделян. Пред медии министърът коментира, че е разработена много справедлива методика за разплащане по помощта de minimis, като от 1 декември ще започнат разплащанията. Също така той обяви, че е в ход и прием на документи по Националния план за възстановяване и устойчивост. Министър Вътев представи и подробности относно необходимостта от доскорошното затваряне на фермерските пазари. Той посочи, че това се е наложило заради факта, че за 20 дни в страната са възникнали 7 огнища на птичи грип. Въпреки че не е опасен за хората, той има потенциал и за пренасяне към тях, защото присъства определен щам. След като обаче за много кратък период ветеринарите лекари са направили над 300 000 проби и те са се оказали отрицателни отново фермерските пазари са били позволени, но със забрана за продажба на живи птици и птичи продукти. До решението за затварянето на фермерските пазари се е стигнало след обсъждане на епизоотичната обстановка с всички епидемиолози, които са били категорични, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за разпространение на заразата. Въпреки че вирусът не е опасен за хората, той се предава от тях много лесно.

Обсъдена бе и темата за вноса на аграрни продукти от Украйна, като министърът посочи, че по митнически и официални справки внос на зърно от Украйна насам няма. Той сподели, че се внасят други продукти и че държавата е на европейския пазар. Според него е необходимо да се набележат варианти за това как да се преструктурира българското земеделие, така че да бъде устойчиво и успешно в съвременната международна среда. Министър Вътев посочи, че има договорености между двете страни, които се спазват.

По време на форума стана въпрос за необходимостта от намирането на работна ръка в сферата на овощарството. Според министър Вътев това е проблем, който засяга всички сектори на икономиката и обществения живот. Затова се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни.

Колкото до проблема с поливните площи, то министър Вътев бе категоричен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е много тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, тъй като до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана. Най-важното според него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7%.

По-късно министърът участва и в дискусия със земеделци от региона.

Домакинът на събитието Николай Колев посочи, че изложението дава шанс за обмяна на опит и съвместната работа в сектора да продължи напред.

Заместник-кметът Димитър Недев пожела успех на форума и разрешаване на предизвикателствата пред сектора. Той посочи и добрата координация между държава, местна власт и бизнес, която води до положителни резултати.

На срещата участваха директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, Деница Гаджева, която е главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а също и представители на земеделския бранш от Румъния.

Припомняме, че към Областната администрация вече повече от 12 години функционира съвместна българо-румънска земеделска работна група, чиято цел е да насърчава партньорството между земеделци и животновъди от двете страни на река Дунав. Тя бе създадена по предложение на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Форумът се утвърди като един от най-ефективните инструменти за създаване на нови контакти между фермерите, както и за обмяна на добри практики на регионално и национално ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Симеон
    Абе, интелигенти от ДБ, забранете му на Ковачев да се появява на форуми или поне да не се изказва. Тоя е постоянно в облаците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари