Откриха два нови вида птици в Индонезия

0
Откритието е направено на остров Сулавеси
Откритието е направено на остров Сулавеси

Откритието е направено на остров Сулавеси.

Специалисти идентифицираха два нови вида птици на индонезийския остров Сулавеси, съобщи БТА. Сулавеси е известен с голямото си биоразнообразие, включващо азиатски и австралийски видове. На главния остров и обграждащите го островчета се срещат редица ендемични видове.

Те предоставят възможност на учените да изследват как се появяват нови видове. Въпросните два вида са от семейство прелетни птици Zosterops, които се срещат в Африка, Азия и Австралия и са се диверсифицирали по-бързо в сравнение с повечето животни.

През последните 20 години учени от Тринити колидж в Дъблин документираха биоразнообразието в района, като проследиха различията в геномите, размерите и песните на птиците на остров Сулавеси и обграждащите го островчета. След като изследвали генома, морфологичните особености и песните на птици от архипелага Уакатоби, разположен край брега на Сулавеси, учените заключили, че става въпрос за нов вид.

Геномният анализ потвърдил, че тези птици се отделили от "роднините" си на континенталната суша преди около 800 000 години. Бил идентифициран също друг нов вид птици на остров от архипелага. Те се отделили от "роднините" си преди повече от 1 милион години. Днес най-близките им "роднини" се срещат в район, отдалечен на повече от 3400 км.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари