Откриха билка, която може да се прилага за лечение на пациенти с Ковид-19

0
Полезното вещество в нея се казва тимохинон
Полезното вещество в нея се казва тимохинон Снимка: Shutterstock

Вещество, което се съдържа в черния кимион, може да се използва за лечението на Ковид-19.

Това показва изследване на австралийски учени, публикувано от научното списание Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

Тимохинонът, който е активната съставка на Nigella sativa, има положителен ефект върху имунната система, предотвратява възпалителните процеси в белия дроб.

"Тимохинонът може да попречи на появата на така наречената "цитокинова буря" - опасен възпалителен процес, по време на който се атакуват не само патогени, но и здрави клетки, което може да доведе до смърт на пациента. Ето защо тимохинонът може да се използва в лекарства за лечение на коронавирусната инфекция", уточни проф. Каниз Фатима Шад, цитирана от ТАСС.

Веществото, извлечено от черния кимион, може да се използва за лечение на астма, екзема, артрит и евентуално множествена склероза, както и за унищожаване на бактерии като Staphylococcus aureus.

До този момент черният кимион трудно се прилагаше в разработването на лекарства, заради трудната му абсорбация. Сега, благодарение на нанотехнологиите, тази бариера може да бъде преодоляна и растението може да се използва като ефективно лекарство, казват учените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари