Отец Румен Станев: Майка се разплака, че папата ще благослови болното й дете

1
Като добър пастир, той обръща  специално  внимание на страдащите и отхвърлените
Като добър пастир, той обръща специално внимание на страдащите и отхвърлените

Целият католически свят сега гледа към България, казва свещеникът в църквата “Свети Михаил Архангел” в Раковски:

Отец Румен Станев е завършил папския урбански колеж в Рим. Католически свещеник е от 20 г. В последните 14 г. служи в църквата “Св. Михаил Архангел” в кв. “Секирово” в Раковски, пише 24 часа.

- Отче, за последните 17 г. двама водачи на Римокатолическата църква идват в България - през 2002-а Йоан Павел II, а сега папа Франциск. Как трябва да се тълкува това?

- Като проява на уважение към една малка България с неголяма католическа общност. У нас тя наброява 50 000 вярващи, а папа Франциск е духовен водач на над 1, 3 милиарда души по света. Колко държави са имали честта да посрещнат двама папи за такъв неголям период от време? За страната ни това е голяма чест.

- Какъв ще е ефектът от визитата на светия отец?

- Многостранен. На първо място ще има отражение върху отделния човек - ще насочи вниманието му от материалното към духовното. Когато една личност е изпълнена с вяра и с любов към Бога, се променя и отношението ѝ към света. Смятам, че визитата ще повлияе благоприятно на обществено-политическия, икономическия и културния живот у нас.

Целият католически свят сега гледа към България. Тя ще е във фокуса на всички големи медии. Повече от 300 журналисти ще отразяват посещението. Милиони хора, които дори не са чували за страната ни, ще узнаят за нея.

Ще се укрепи доверието към нас. За инвеститорите идването на папата ще е знак, че сме държава, в която капиталите им могат да бъдат на сигурно място. Очаквам и засилване на потока на чуждите туристи. Част от тях вероятно ще проявят интерес към Раковски. Ще искат да видят в коя църква светият отец е отслужил литургия и е дал първо причастие на деца.

- Защо именно Раковски бе избран като втора спирка на понтифика?

- В Раковски живее най-голямата католическа компактна група - около 15 000 души. Много от тях са ревностни поддръжници на вярата.

- Как жителите на града посрещнаха новината за идването на Франциск?

- С трепет и еуфория. Да ти дойде светият отец на крака, е паметно събитие. Някои са имали шанса да видят и Йоан Павел II при визитата в Пловдив преди 17 г. Една от майките в кв. “Секирово” се разплака от вълнение, когато разбра, че болното ѝ дете ще бъде благословено от папа Франциск. Като добър пастир

той обръща

специално

внимание на

страдащите и

отхвърлените

Убеден съм, че въпреки прогнозите за лошо време цял Раковски ще излезе да го посрещне.

По-рано местните се тревожеха, че заради засилените мерки за сигурност няма да успеят дори да го зърнат. Службите обаче уверяват, че всеки, който желае, ще има възможност. Хората могат да го видят при пристигането му в църквата “Пресвето сърце Исусово” и при придвижването му с папамобила от кв. “Ген. Николаево” към “Секирово”. При другите си пътувания по света папа Франциск

винаги се спира

при вярващите,

разговаря с тях,

дава им своя

благослов

Предполагам, че така ще направи и в Раковски.

- Църквата “Св. Михаил Архангел”, в която служите, ще е домакин на срещата на високия гост с католическата общност. Наложи ли се да правите мащабни ремонти?

- “Св. Михаил Архангел” е изграден на мястото на стар храм, който рухва при чирпанското земетресение през 1928-а. Още на следващата година започва строителството на новата църква. Завършена е през 1931 г. Тогава нунцият на Ватикана в България е бил Анджело Джузепе Ронкали, който по-късно става папа Йоан XXIII. Не сме правили някакви специални приготовления за визитата на папа Франциск, тъй като нашият молитвен дом е добре поддържан. Хората от кв. “Секирово” си го обичат и помагат кой с каквото може.

В “Св. Михаил Архангел” могат да се видят впечатляващи резбовани дървени олтари на повече от 150 г., докарани от Одрин. Великолепните статуи пък са от Тирол. По прозорците има красиви витражи, изобразяващи Благовещение, Рождество Христово, светите братя Кирил и Методий и св. Тереза, издъхнала в газова камера в Аушвиц. За посещението на папа Франциск направихме площадче пред входа на църквата, а от общината асфалтираха улицата до нея.

- Как ще посрещнете понтифика в “Секирово”?

- Всички ще са по улиците. В двора на църквата “Св. Михаил Архангел” ще го приветстват социално слаби и инвалиди. Много хора искаха да поднесат дар на светия отец, но това не е предвидено в протокола. Папата идва с друга цел - да се срещне с вярващите и да ги подкрепи. Неговата мисия е да се бори за мир и възтържествуване на доброто. Такова е и логото му на визитата в България.

- Колко души ще присъстват на срещата му с избраници от енориите, която ще се проведе във вашия храм?

- Около 700 от цялата страна. Броят на представителите от всяка енория е пропорционален на големината ѝ. От кв. “Секирово” ще бъдат 50 души. Избраните за срещата със светия отец ще бъдат допускани в храма със специални пропуски. Хората отвън обаче ще имат възможност онлайн да наблюдават какво се случва вътре на големи екрани, монтирани на близкия площад. Много от жителите на “Секирово” ще отидат и на месата на папа Франциск в София, за да се помолят заедно с него за по-добър и мирен свят.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари