Отец Иван иска да възроди манастира край Добри дол

0
Манастир край Добри дол е имало още по времето на Първата българска държава
Манастир край Добри дол е имало още по времето на Първата българска държава

Отец Иван, познат с грижата за хората, които е подслонил в приютите в Нови хан и монтанското село Якимово, вече има и друга мисия.

Ръкоположен за архимандрит, той е и игумен на Добридолския манастир "Св. Троица", един от старите манастири във Видинската епархия.

Сега той иска да възроди манастира и върне отново поклонниците там. "От първи октомври съм игумен на манастира. Сега съм се нагърбил, започнах да го възстановявам, защото е много потрошен. Приятели имам, започнаха да оправят покрива. Първо покрива трябва да се направи, за да започнем после да ремонтираме стаите.

Манастирът е много стар, аз съм го посещавал още, когато отец Герман беше игумен. От 1946 до 1995 г. е бил игумен. Тогава манастирът цъфтеше. Имаше всичко. Последните години, от 1995-та насам като, че ли не е имало много служби. Хората не идват…Пътят е в много лошо състояние. Трябва да се ремонтира. Когато падна снега, едвам се качихме горе", разказва отец Иван.

Манастир край ломското село Добри дол е имало още по времето на Първата българска държава. Унищожен е, когото Видинското царство пада под османска власт. В началото на 17 век е възстановен от Пимен Зографски, който обновява над 300 църкви и 15 манастира в страната. Разрушаван е и след Чипровското въстание и след това отново възстановяван. През годините е събирал много поклонници, а сега отец Иван иска отново да го направи достъпен за тях. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари