Отчаяна майка: Чака ме инвалидна количка, ще ми отнемат детето!

0

45-годишна пловдивчанка моли за помощ, но не за подаяние.

Лушка Дечева е с 95% инвалидност, майка е на 15-годишно момче и се грижи за болната му баба. Макар че самата тя едвам ходи, усилията, които полага, за да може детето й да живее нормално, са достойни за поклон, съобщава Traffic News.

Искам работа, не пари на готово. Не е редно да стоиш и да чакаш. Обръщам се към вас с апел да ми се помогне финансово само за операцията, която да ми позволи да бъда работоспособна и да се грижа за семейството си!“, коментира изстрадалата майка.
 
Жената е в пълна безизходица, след като последната тройна медицинска експертиза от ТЕЛК прогнозира, че до седмици ще й трябва инвалидна количка. Диагнозата е двойна дисплазия на тазобедрените стави и заплашва да обездвижи напълно Лушка. Операцията за подмяна на ставите струва непосилните за жената 9000 лева. Здравната каса покрива едва 2000 лв. и то след като интервенцията вече е факт. Преди това майката трябва да заплати цялата сума по подмяната на ставите и лечението на куп.
 
Към момента Лушка е безработна, съкратили я преди 3 години. Регистрирана е в бюрото по труда, отишла е и в Общината, където е разказала за положението си лично на кмета на Пловдив, Иван Тотев. Градоначалникът предал сигнала на г-н Ванко Иванов, оглавяващ отдел „Човешки ресурси“, а той от своя страна извикал Лушка с предложение за работа на чистачка.
 
„Това е подигравка! Аз им нося ТЕЛК решение, в което пише, че не мога да работя на позиция, изискваща физически труд, те предлагат да лъскам подове. Та, аз едвам ходя. Бяха толкова цинични. След моя отказ ме обвиниха, че не искам да работя, а да си клатя краката. Това е обидно и безсърдечно! Икономист със средно специално образование съм, имам допълнителна квалификация за компютърно счетоводство. Работила съм години в съда, напредничава съм, интересувам се, адаптивна и комуникативна съм. Не съм отишла там, за да ме унижават или за да се правя на специална! Просто искам да работя нещо, което състоянието ми позволява“, гневи се жената.
 
Заболяването й е вродено и дегенеративно. Едва на 9-годишна възраст тя претърпява операция на левия крак, която много скоро е обявена за противопоказна и е забранена понастоящем. С годините състоянието й се влошава критично. За да разтовари ставите от тежестта на тялото си и да облекчи болката, жената е свалила 25 кг.
 
Разведена е, грижи се за ученик в 9 клас, а месечния й доход е едва 251 лева, в това число пенсия по инвалидност, детски и интеграционни помощи. Бившият й съпруг не се интересува от съдбата на детето си и не полага никакви грижи за неговото отглеждане – нито финансови, нито физически.
 
До момента Лушка се е опитвала да се бори с житейските си несгоди сама. Със сълзи на очи, жената споделя, че живее от заем на заем. „Взема ли пенсия, за час връщам всичките си борчове и съм на нулата. Гълтам една шепа евтини обезболяващи, не мога да си позволя скъпите лекарства, които са ми предписани. Сега давам по 30 лева на месец, за да притъпявам нечовешката болка. Но таблетките вече не ми действат.“
 
При въпрос как ще се справи с огромните разходи около 15 септември, злочестата майка посърна: „Не ме питайте как.. Всичко е платено – учебници, дрехи, пътни! Отчаянието ме обгръща, когато синът ми се връща от училище нагрубен от съученици, че е беден. Пита ме защо само ние нямаме пари. Не е честно“.
 
Тийнейджърът демонстрира огромно желание да помага на майка си. Хванал се е да разнася листовки срещу 4 лева на ден през лятната ваканция с надежда да успее да покрие поне някои битови нужди на семейството. Не иска да говори пред нашия екип, защото се срамува. 
 
Ето и обръщението на Лушка Дечева към читатели и благодетели:
„Търся ви едва сега, тъй като всяка минута е от значение! Ако не си направя операцията час по-скоро, няма да мога да се движа, а от там и да се грижа и за семейството си! Ще подмятат сина ми из домовете за изоставени деца! Той не е изоставен, искам да го гледам как расте, да съм до него – финансово, емоционално, физически. Моля ви! Ако все има още хора с добри сърца, нека да помогнат! В крайна сметка става дума за три живота, не за един! Ще им бъда вечно благодарна!“.
 
Желаещите да помогнат на Лушка и семейството й, могат да се свържат с нея на телефон: 0897336200.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари