Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене! 2,1 милиона българи са активни пушачи

0
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене! 2,1 милиона българи са активни пушачи

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

В цял свят се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е "Повишаване на данъците върху тютюневите изделия".

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

През 2014 г. в изпълнение на чл. 6 ("Въвеждане на ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на тютюн") от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора.

Статистиката на Световната здравна организация за България сочи, че около 30 на сто от българското население или повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи.

В статистиката на НСИ има данни и за това колко средства харчи българинът, за да утоли страстта си към цигарите и алкохола. През миналата година едно семейство е харчило за алкохол и цигари по около 420 лева годишно, докато преди десет години тази сума е била значително по-малко - 190 лева. Средно на едно лице у нас за алкохол и цигари се падат по 180 лева през 2013 и 82 лева през 2004, отчита статистиката.  

Според изследване на здравни експерти - само за миналата година заради пълната забрана на тютюнопушенето у нас са регистрирани около 1600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари