От ВиК не успели да вземат проби от замърсените води на река Русенски Лом

1
Твърде късно били уведомени, боята вече се била отмила
Твърде късно били уведомени, боята вече се била отмила Видео: БНТ

Твърде късно били уведомени, боята вече се била отмила

Пореден сигнал в социалните мрежи за изтичане на цветни води в река Русенски Лом в близост до Западната промишлена зона на града. Русенец публикува снимки как от тръба на канализационния колектор „Трети март“ излиза синя вода. С чувство за хумор друг коментира, че чакаме „златната вода“ от приказката.

На място екипът на БНТ - Русе е видял в реката да се излива вода с остатъци от ръждиво-червена боя. Хора от района твърдят, че това се случва редовно и вероятно идва от някое от предприятията наоколо.

На сигнала се е отзовал екип на ВиК – Русе, но тъй като твърде късно са били уведомени, боята вече се отмила и не са могли за вземат проби за анализ.

Преди седмица екоинспекторите установиха, че фирма за производство на бои, заради неработещата помпа на пречиствателното им съоръжение, изхвърля в реката оцветени отпадъчни води.

През декември от РИОСВ – Русе съставиха акт на ВиК оператора, тъй като пробата от отпадъчни води на изход канализационен колектор „Трети март“, преди заустване в река Русенски Лом, е показала наличие на неразтворени вещества, химична потребност от кислород и биохимична потребност от кислород за 5 денонощия.

Месец по-рано акт беше съставен на фирма за производство на опаковки за изпускане на непречистени (оцветени) води в градския колектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук