От Община Русе пиха студена вода за 100 хиляди лева

2
Фирма подари газстанция на Община Русе, но после я продаде
Фирма подари газстанция на Община Русе, но после я продаде Снимка: Dunavmost

Иво Пазарджиев предлага за отмяна на решение на Общинския съвет.

Чрез Решение №78 от 21 януари 2016 година на Общински съвет - Русе се дава съгласие на Кмета на Община Русе да придобие собственост чрез дарение на „Модулна газстанция с обслужващ павилион“, намираща се в част от имот публична общинска собственост. Обектът е разположен в кв. „Здравец“, ул. „Чипровци“.

Освен това със същото решение ОбС - Русе е дал съгласи за учредяване на безвъзмездно право на ползване на фирмата, която прави дарението.

Малко по-късно тогавашният областен управител Стефко Бурджиев връща със своя Заповед от 4 февруари 2016 г. решението за ново обсъждане като незаконосъобразно. Общинският съвет от своя страна обаче не е взел решение с което да е отменил, изменил или потвърдил върнатият за ново обсъждане акт, което води до образуване на дело пред Административен съд Русе от страна на Област Русе в лицето на тогавашния областен управител.

Съдът решава да отмени решението на Общинския съвет. Същото бива обжалвано както от Председателя на ОбС Христо Белоев, така и от Заинтересованата страна, даряваща модулната газстанция пред Върховен административен съд на Република България, като в следствие това, делото е върнато на Административен съд Русе за ново разглеждане от друг състав, който отново взема същото решение като първия. Следва ново обжалване отново от двете страни, като съдебното заседание е насрочено за 10 декември 2018 година.

Към момента са налице новонастъпили обстоятелства. Новият областен управител Галин Григоров е сигнализирал с писмо Кмета на Община Русе, че срещу фирмата, извършваща дарението има образувано изпълнително дело при ЧСИ, като има предприети действия във връзка с опис на движимо и недвижимо имущество, собственост на дружеството.

Фирмата-дарител обаче предоставя писмо, в което твърди, че не притежава газстанцията, която желае да дари на Община Русе, тъй като я продава още на 10 ноември 2016 година на друго дружество, въпреки заявеното намерение за даряване и вече приетото Решение на ОбС №78.

Сделката е извършена срещу сумата от 300 лева. Преди приемането на решението обаче, общинските съветници са многократно убеждавани, че Община Русе ще получи имущество на обща стойност близо 100 хиляди лева.

Поради това Пазарджиев предлага Общински съвет – Русе да вземе ново решение с което най-накрая на отмени Решение №78 от 21 януари 2016 година, поради това, че към момента предмета на дарението е отпаднал, тъй като дружеството-дарител вече не притежава газстанция

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари