От 1 юли може да подадете молба за помощи за отопление

0
За 2015 година такива молби са подали 7102 русенци
За 2015 година такива молби са подали 7102 русенци

На 400 лева се вдига прагът за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца.

Промяната е в сила от 1 юни. Това коментира вчера на пресконференция Кристина Георгиева, директорна "Социално подпомагане" - Русе, която даде подробности за новостите в социалните плащания. Увеличението на границата от 350 на 400 лв. е факт след гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 година, съобщава briagnews.bg.

Месечните помощи за отглеждане на дете за 2016 г. да са 37 лева за семейство с едно дете, за семейство с две деца – 85 лв.,за семейство с три деца – 130 лв., а за четири деца – 140 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лв. Промяната важи и за получаване на еднократна помощ при бременност и при помощ за първолаци. За да се получат въпросните помощи, доходът на член от семейството трябва да е по-нисък от 400 лв.

Паричната помощ, която отпускат социалните за първолаци, е 250 лв., като важи за деца, постъпващи за първи път в първи клас. Заявления вече могат да се подават, като крайният срок е до 15 октомври. Гледа се доходът за 12 месеца назад на семейството, като не трябва да се надвишават 400 лв. на човек. За миналата година са подадени 1241 подобни заявления, като на 6 семейства е отказана помощ заради надвишаване на дохода, обясни Кристина Георгиева.

От 1 юли започва приемът на документи и за отоплителния сезон. Такива се приемат до края на октомври, като трябва да се посочи на какъв вид отопление са нуждаещите се. За 2015 година такива молби са подали 7102 русенци, като 5325 от тях са за парична помощ за отопление на твърдо гориво. 389 са поискали в натура средства за отопление.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари