Оставка заради войната вече е престъпление в Русия

0
Най-малко двама руски губернатори са искали да подадат оставка, но са били предупредени, че подобни опити ще се смятат за предателство
Най-малко двама руски губернатори са искали да подадат оставка, но са били предупредени, че подобни опити ще се смятат за предателство

Високопоставени служители със забрана да подават оставка

Руски губернатори са обмисляли да подадат оставка в знак на протест срещу войната в Украйна. Но им е забранено. Нещо повече: предупредени са, че подобни опити ще се смятат за предателство.

Уволнен е руският пилот на пътнически самолет, който публично осъди нахлуването на Русия в Украйна. След полет до Анталия командирът на Боинг-737 на авиокомпания "Победа" добавил към дежурното си обръщение към пътниците на изпроводяк и няколко свои думи, с които осъдил войната срещу Украйна като престъпление: "Мисля, че всеки здравомислещ човек би ме подкрепил и би направил всичко възможно, за да я спре - за предпочитане още сега. Нямаме нужда от война!" – казал пилотът, а думите му предизвикали бурни ръкопляскания сред пътниците.

Тази случка е от първите дни на войната в Украйна. През март 2022 година в Ютюб беше качена речта на командира. Малко след това той е бил уволнен, става ясно от съобщение на интернет-изданието "Проект", предава Дойче Веле.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до безпрецедентни санкции срещу нея от страна на Европейския съюз, Великобритания, САЩ и други държави. Санкциите засегнаха много силно руските авиокомпании, на които европейски и американски производители вече не доставят самолети и резервни части за тях и отказват да провеждат техническо обслужване на техните самолети.

Високопоставени служители със забрана да подават оставка

Междувременно друго руско издание съобщи, че високопоставените руски чиновници нямат право да се оттеглят от постовете си във връзка с войната срещу Украйна. В президентската администрация ще класифицират всяко желание за оставка като предателство, пише интернет изданието "Важные новини", позовавайки се на бивш сътрудник на Федералната служба за безопасност (ФСБ) и на два други източника, близки на високопоставени държавни чиновници от администрацията на руския президент.

От информацията става ясно, че поводът е опитът на най-малко двама руски губернатори да подадат оставка. От президентската администрация обаче не само са им забранили да го правят, но и въпросните държавни служители са били предупредени, че постъпката им може да бъде смятана за престъпление, е казал бившият сътрудник на ФСБ. Той обаче не е уточнил за губернаторите на кои руски региони става въпрос.

Много руски държавни чиновници реагираха на руската инвазия в Украйна с искане за оставка, припомня „Важные новини". Сега става ясно, че в Кремъл подобно желание се възприема като предателство, а държавните служители са били призовани да "демонстрират единство". Забраната е неформална, а подаването на оставка продължава да е възможно по други причини – примерно заради болест или корупция, става ясно още от информацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    1
    Владолф Путлер
    Суки, ще ми лапате спаружените топчици и ви пращам да мрете в чужда страна! Докато не легна до адаша в Мавзолея, тероруZZ-НАЦИтата ще МРЕТЕ! ХАХАХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари