Осигуряват повече бюлетини за българите в чужбина

0
Важни особености за изборите в неделя
Важни особености за изборите в неделя Снимка: БГНЕС

30 000 бюлетини повече ще бъдат отпечатани за балотажа тази неделя, съобщиха от ЦИК, пише Монитор.

По-големият брой бюлетини е предназначен за секциите в чужбина. Това решение на ЦИК за увеличение на тиража е по предложение на външно министерство. Причината е големият наплив от българи зад граница, които отидоха да гласуват на първи тур, както и допълнителните секции, които бяха открити във Великобритания.

Така бюлетините за чужбина ще са общо около 380 000, а тези за страната си остават малко над 7,5 млн. Бюлетините трябва да бъдат доставени по секциите из страната най-късно в събота.

Мрежата от доброволци, които участваха в секциите зад граница, в писмо до медиите и ЦИК определят организацията на първи тур като провал и предупреждават за този риск и при балотажа. Членовете на секциите в чужбина са работили под изключително напрежение и без почивка, което пък е и причина за грешките в протоколите.

От своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни пред БНР , че ако има предложения за подобряване на организацията, то те ще бъдат взети предвид.

За балотажа бюлетината ще бъде по-къса. Освен квадратчета за двамата кандидати за поста – Цецка Цачева и Румен Радев, ще им и квадратче "Не подкрепям никого". За разлика от първи тур обаче, протестният вотът от него няма да има значение при изчисляването и определянето на резултатите. Причината е фактът, че за победител се взима този претендент за "Дондуков" 2, който е събрал повече гласове. Важно е да се знае, че номерата, с които кандидатите ще се явяват на балотажа си остават същите, както и на първи тур.

Въпреки, че бюлетината ще бъде по-малка, тя ще се сгъва по същия начин, т.е. ще се прегъва два пъти, така че полетата за печатите да са отгоре. Имаме право да отбележим своя вот само със знака "V" или "Х" и то със син химикал.

Всяко драскане, посочване на повече от един кандидат или пускане на празен вот, прави бюлетината невалидна. Същото важи и ако върху нея не се сложи втори печат. Членовете на комисията трябва да откъсват бюлетините пред нас и то директно от кочана.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари