Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас

0
Инфекцията е дала отражение на плацентата и е взето решение за оперативно раждане
Инфекцията е дала отражение на плацентата и е взето решение за оперативно раждане

Инфекцията е дала отражение на плацентата и е взето решение за оперативно раждане

Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди в УМБАЛСофиямед“. 37-годишната му майка прекарва коронавирусна инфекцията през 24 седмица от бременността си, съобщиха от лечебното заведение.

Бих казала, че не прекарах инфекцията много леко, тъй като имах температура, задух, кашлица и други симптоми, но в крайна сметка не се наложи да бъда приета за болнично лечение“, разказва Радостина.

Въпреки инфекцията бременността ѝ все пак минава леко. След проведени изследвания обаче се оказва, че тя е дала своето отражение на структурата на плацентата. Затова е взето решение за оперативно раждане в началото на 38 седмица от бременността.

Принципно всички възпалителни процеси променят структурата на плацентата, а тя пази бебето и неговото благополучие. В случая на Радостина инфекцията бе дала отражение освен върху структурата на плацентата, но и върху нейната функция. Ако бяхме изчакали щеше да има отражение и върху кръвотока на плацентата, а това вече би довело до фетално страдание”, обясни д-р Анатолий Дуковски, който следи бременността на Радостина.

Иван се ражда с мерки от 3,130 кг и 50 см, а след проведени тестове се оказва, че той е с много висок титър на антитела.

Плацентата допуска преминаването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. В света, а и у нас, биват доказвани все повече подобни случаи. Това е доказателство, че майките са прекарали COVID инфекцията и че през плацентата техните антитела преминават и в организма на бебето”, обясни д-р Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в болницата и педиатър с над 40 години опит.

Тя допълва, че ако при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се смята, че то боледува от COVID-19 и започва да изгражда антитела или се е заразило с коронавирус след появата си на бял свят.

Въпреки че подобни случаи в света все още не са описани, специалистите съветват бременните много строго да спазват противоепидемичните мерки, тъй като усложненията от прекаран коронавирус при тях могат да рефлектират върху изхода от бременността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук