Осем илюзии, които рухват след раждането

1
Разминаванията между очакванията и реалността понякога са огромни
Разминаванията между очакванията и реалността понякога са огромни

Всяка млада майка има този проблем – мисли си какъв живот я чака, но реалността рядко, а може би и никога не е такава, каквато си е представяла и мечтала.

Разминаванията между очакванията и реалността понякога са огромни, пише Новите родители. И нищо, ама нищо не е същото.

Големите илюзии:

- „Кърменето е съвсем естествено, като дишането“.

Кърменето може да се окаже тоооолкова трудно, и даже невъзможно, че просто си нямате представа. Но, вече имате.

„Най-трудно ще ми бъде, докато траят коликите, после ще стане по-спокойно.“

Е, няма как да стане. След коликите идва никненето на зъбите, лазенето, въртенето, прохождането...

„Когато бебето заспи, ще си дочета онази книга.“

Не се и надявайте! Свободно време е понятие, с което боравят другите хора, не и новите родители. Него просто го няма, липсва, найн, абсурдно е - и това е правилото, а не изключението.

- „Планирам кратка ваканция с бебето.

На практика тя често се оказва пълна драма, защото вашите опити да приспите детенцето през нощта вдигат целия хотелски комплекс на крак. И това е само едно от неочакванине неща, които ще преживеете, „почивайки“ си с малко дете.

„Само да тръгнем на разходки в парка, толкова ще бъде приятно…“

Ама вие наистина ли? Бебето на ръце, количката, одеалото, сакчето, няма асансьор, а вие нагоре – надолу 9 етажа, докато то реве, та се къса - това не е представата за „приятно“…

Е, разбира се, може да се развият и други сценарии, но като правило нищо от предварителните представи и копнежи на новата майка не се сбъдва и едва, когато детенцето се появи на бял свят, осъзнаваме някои много важни неща.

Ето ви още 3:

Всекидневният ви режим вече не зависи от вас

Възрастните рядко си задават въпроса дали им е нужно да спят и по колко часа на ден - защото прекрасно разбират, когато им се доспи и могат да засекат колко време им трябва за сън, за да се чувстват бодри на сутринта. Общо взето, всеки си установява такъв режим, какъвто му е удобен - ако сте ранобудни и сте свикнали да ставате с първите слънчеви лъчи, или пък сте „сова“ и будувате нощем, а спите до обед.

След раждането на детето обаче режимът няма да се диктува от вашите биоритми.

Повечето бебета имат различни проблеми със съня: будят се и денем и нощем, спят различно в различните дни, понякога не могат да заспиват и капризничат. И изобщо не е задължително да ви провърви да родите дете с такъв режим на сън, като вашия.

Детето невинаги ще прави това, което вие казвате

Когато започнете да възпитавате, ще се удивите на реакциите, които будят вашите усилия и стоицизъм.

Докато детето навърши 6-7 години и преодолее прословутите кризи на 2-годишната, 3-годишната и 7-годишната възраст, ще помъдреете и ще преподредите приоритетите си. Мислели сте, че за правилното възпитание най-важно е послушанието, но има моменти, в които дори изяждането на супата може да ви хвърли в транс, а 5-те минути насаме под душа да ви се сторят най-хубавото преживяване за деня.

И храненето е изненада

Малките могат да имат невероятно странни вкусови предпочитания. Това може и да не изненада родители, които си спомнят как като деца са хрупкали тревата в бабиния двор, защото са им чели приказката за какво яде агънцето. Или са близали стената, защото им е харесвал нейния цвят.

За други майки и бащи обаче особените вкусови желания на детето им ще бъдат голямо откритие още, щом то навърши половин година. Едва ли ще се учудят, че то плюе пюрето от спанак, но когато не иска ябълка, банан или бебешки бисквити, а се опита да си хапне малко сапун, ще се видите в приключение.

Бъдете нащрек и се гответе да вадите от устата му пясък, връзки за обувки и какви ли не други предмети – то няма откъде да знае, че не са вкусни, докато не опита…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари