"Орфей" завладя русенската публика

1
"Орфей" е спектакъл-паноптикум
"Орфей" е спектакъл-паноптикум

Дни преди премиерното представление всички места бяха разпродадени

Твърде тесен се оказа салонът на Държавния куклен театър в Русе, за да побере всички желаещи да се насладят на премиерното представление на „Орфей“, което се игра в два поредни дни – на 4-и и 5-и ноември. Дни преди това обаче всички места бяха разпродадени, а тези, които успяха да се сдобият с билет определиха спектакъла като вълнуващ и завладяващ.

Специални поздравления към актьорите и екипа, които стоят зад пърформанса, бяха отправени и от името на областния управител Анатоли Станев. „Настоящият спектакъл е поредната възможност да си припомним някои от най-важните житейски уроци, като същевременно се окажем на едно митично и интригуващо пътешествие“, се казва в написаното от Станев. Той пожелава на екипа на културната институция дръзновение и им благодари за приноса към моралното развитие на региона. „Знам колко много труд полагате, за да ни накарате да се зарадваме, благодаря ви. Изкуството е вечно и ние имаме все по-осезаема нужда от него“, допълва още областният управител.

Орфей” е спектакъл-паноптикум, съставен от монументални визуално-пластични картини, спектакъл-мозайка, съчетаващ театър на движението, игра с маски, кукли и театрални знаци. Митът за Орфей и Евридика пресъздава темата за раздялата и смъртта, за силата и слабостта на човешката душа. Постановката внушава, че макар да е божествено създание, човекът е само една искрица светлина сред необятното звездно небе.

Тракиецът Орфей е прочут с божествената си дарба на ненадминат музикант, певец и поет. Неговият образ носи в себе си трагичното противоречие между силата и слабостта. Той загива трагично, но с достойнството на рицар. Рицар, чиято сила е музиката. Неговото оръжие и щит са божествената дарба и златната лира на Аполон. Така се оказва, че музиката е изкуство, което докосва и извисява човека до божественото съвършенство. Музиката и любовта са дар и сила от боговете. Любовта е неподвластна дори на смъртта.

Музикалната картина на спектакъла е изградена от най-популярните теми и арии в операта на Глук „Орфей и Евридика“, както и авторска музика. Спектакълът, който е с времетраене от около 70 минути, е посветен на 260-годишнината от създаването на прочутата барокова опера на Глук.

Постановката „Орфей“ ще се играе отново на 9-и, 23-и и 24-и ноември от 19:00 часа. Билети могат да бъдат закупени от касата на Държавния куклен театър.

Сценарият и режисурата на постановката е на Тодор Вълов, сценографията на Наталия Гочева, за музиката, музикалната адаптация и звуковата картина е отговорен Пламен Мирчев – Мирона, а художествено осветление е от Ивайло Марков. В представлението участват актьорите – Христина Стоянова, Радинела Тотева, Светлина Станчева, Ивета Маринова, Любен Русенски, Васил Маринов, Димитър Пишев, Мартин Пашов. Няма как да не се спомене и работата на художественото ателие – Георги и Таня Пасеви, Диляна Асенова, Евгения Лачева и шивашкото ателие – Теодора Бонева. Звукът пък е поверен на Илиян Венков, осветлението на Правдомир Топалов, сценичното обслужване на Емил Маринов, Мирослав Стоянов, Нури Акиф, а графичното оформление и плаката на Силвия Чепарова. Фотограф е Димитър Митев, а трейлърът е дело на Венцислав Тодоров.

Припомняме, че преди по-малко от месец екипът на Държавния куклен театър в Русе се завърна с четири награди от XVIII Международен куклен фестивал „Златният делфин“. Всички те бяха свързани със спектакъла „Пинокио“ по Карло Колоди и бяха връчени на Пламен Мирчев – Мирона за музикална среда, на Наталия Гочева за сценография, на Светлѝна Станчева за поддържаща женска роля, която изигра Лисицата в спектакъла, както и на Мартин Пашов за водеща мъжка роля. Той се превъплъти в образа на самия Пинокио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари