Оптимистични прогнози за зимния туристически сезон

0
Сред българските курорти най-силен е интересът към Банско, а след това се нареждат Боровец и Пампорово
Сред българските курорти най-силен е интересът към Банско, а след това се нареждат Боровец и Пампорово Снимка: БГНЕС

Сред българските курорти най-силен е интересът към Банско, а след това се нареждат Боровец и Пампорово

Очакванията за зимния сезон 2022 - 2023 година на Министерството на туризма на този етап са оптимистични. Прогнозата е, че отново вътрешният пазар ще е водещ. Очакванията са, че ще продължи и възстановяването на входящия туризъм. Интерес имат пазарите от Великобритания, Румъния, Израел, Северна Македония и Гърция. Добър зимен сезон прогнозира и Константин Занков от Института за оценки и анализи в туризма, цитиран от БНР.

"Рекламна кампания на българския туризъм би създала по-позитивен имидж на страната ни", смята той. "Най-силен е интересът към Банко сред българските курорти. След това се нареждат Боровец и Пампорово", посочи Занков и прогнозира, че е реалистично да очакваме увеличение на броя на туристите през тази зима.

„Туризмът се завръща към нормалното. Очакваме да надхвърлим 1,2 млн. туристи за целия зимен сезон. Ръстът ще е между 8 и 12% спрямо предишната година“.

Най-натоварен ще бъде периодът около новогодишните празници, посочи експертът. „Средата на януари до началото на февруари също е много силен период. За англичаните в България най-силен е февруари“.

Хотелиерите са активни, създават атрактивни пакети и стимулират хората да правят ранни записвания. Разходите в хотелиерството доста се вдигнаха", поясни той. „Увеличението в цената на едно организирано пътуване се покачва между 11 и 18%“.

Проблемът с кадрите в зимния сезон не е толкова осезаем, колкото през летния, отчете още експертът.

Наличието на снеговалежи вече не е предпоставка за успешен зимен сезон, напомни той.

„Има съоръжения за изкуствен сняг. Повечето хотели вече предлагат също балнео и спа услуги, както и винени дегустации“.

Българите анализират добре пазара, обясни Занков. „Най-голям интерес проявяват към балнео и спа хотелите, след това към ски и сноуборд ваканциите. Те резервират от по-рано за Нова година“. След празника обаче има доста по-атрактивни ценови предложения.

Най-много чартърни полети за новогодишните празници има до Египет, Тунис и Дубай, посочи Занков.

„Такива се осъществяват и до Тайланд, както и до Лапландия. Най-голям интерес се отбелязва към европейските столици и балканските страни, като Сърбия, Турция и Гърция“.

Константин Занков препоръчва ваканциите да се планират от по-рано, а хотелите да се избират внимателно. Ако са с по-висока цена, той съветва да се направи и застраховка „Отмяна на пътуването“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мая
    Тая година сезонът ще е топ. Банско ще се пука по шевовете, няма кво да спре народа след ковид.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари